Здоров'я

Уряд затвердив нові нормативи прибуття бригад «швидкої допомоги» на місце події

16 December 2020, 17:18

Кабінет міністрів ухвалив нові нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події, скасувавши ті, що діяли з 2012 року.

Відповідний проєкт постанови розглядався на засіданні Уряду 16 грудня 2020 року.

«Звернення стосовно надання екстреної медичної допомоги за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги 103, за єдиним телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112, за допомогою інших телекомунікаційних засобів залежно від стану пацієнта поділяються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні згідно з додатком. Диспетчер прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф визначає стан пацієнта та обставини подій виклику відповідно до переліку причин звернень та скарг про необхідність надання екстреної медичної допомоги, визначеного МОЗ», - йдеться в постанові Кабміну, затвердженій на засіданні 16 грудня 2020 року.

Зазначимо, що у постанові Кабміну від 21 листопада 2012 року, яка втратила чинність, розділ був лише на екстрені та неекстрені виклики. Нижче - нові критерії розподілу звернень:



Затверджені нормативи прибуття бригад на виклик:

нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії критичних, становлять 10 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25% випадків;

нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії екстрених, становлять 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 15% випадків;

у разі надходження звернення, що належить до категорії неекстрених, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, або таке звернення може бути передане до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. У разі відсутності такої можливості – диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичні або екстрені виклики;

у разі надходження звернення, що належить до категорії непрофільних, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. У разі потреби, відповідальним медичним працівником оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф має бути надано дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2020 року в Житомирській області почала працювати автоматизована диспетчерська служба «швидкої допомоги», на облаштування якої витратили 14 млн грн. В жовтні цього ж року для Житомирської області купили 10 спецавтомобілів «швидкої допомоги» за кошти Національної служби здоров’я України, виділені на заходи із запобігання пандемії COVID-19.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ швидка допомога МОЗ постанова  
Матеріали по темі