Економіка

Голова Ради НБУ назвав основні ризики 2021 року та перехідні завдання, які не вдалося виконати минулого року

4 January 2021, 11:50

Голова Ради Національного банку України, академік НАН Богдан Данилишин аналізує основні здобутки та невдачі української економіки у 2020 році та прогнозує економічні ризики 2021 року.

Про це йдеться у його колонці на «Економічній правді».

Зазначається, що те, що не вдалося зробити у 2020 році, буде завданням на 2021 рік.

Відновлення процесу кредитування не відбулось

Рівень кредитування економіки знаходиться на позначці близько 12% ВВП. Це – один із найнижчих показників у світі.

Починаючи з квітня 2020 року приріст кредитування економіки призупинився: коливання номінального приросту працюючих кредитів відбуваються в межах +/- 1 % до попереднього року (з врахуванням ефекту зміни обмінного курсу). Розрив з сусідніми країнами за рівнем кредитної підтримки економіки – збільшився.

Інститут фінансового посередництва працює неефективно

Застій у сфері кредитування економіки спостерігається на фоні динамічного зростання грошової маси в банківській системі.

Поряд з цим скорочується грошовий мультиплікатор. Це є ознакою того, що інститут фінансового посередництва та механізм монетарної трансмісії працюють неефективно.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що в умовах дефіциту кредитної ліквідності в економіці банки збільшують свої вкладення в зовнішні активи.

Слабка інвестиційна активність підприємств

Рівень інвестицій в економіці, який і до коронакризи перебував на низькому рівні (до 18% ВВП), в період кризи суттєво погіршився.

За 9 місяців поточного року валове нагромадження основного капіталу становить лише 12,6% ВВП.

При цьому, серед джерел фінансування інвестицій кредити українських банків становлять лише 4,3% (в 2019 р. було 5,6%).

Значною мірою інвестиційний процес 2020 р. підтримувався за рахунок державних інвестицій в інфраструктурні проекти (частка коштів державного бюджету серед джерел інвестицій зросла до 6% проти 4,9% в минулому році).

Притік іноземних інвестицій залишається низьким

Гальмування структурних реформ та невизначеність перспектив впливу пандемії на українську економіку поки що стримує настрої потенційних зовнішніх інвесторів.

Сальдо припливу ПІІ за 10 місяців 2020 р. становило лише 0,2 млрд доларів США. Чистий приплив портфельних інвестицій до приватного сектору також був близьким до нуля.

Майже упродовж всього 2020 року нерезиденти вилучали кошти з гривневих ОВДП. Лише на останніх аукціонах грудня їх частка в ОВДП дещо збільшилась (за 11 місяців 2020 р. портфель ОВДП, які знаходяться у власності нерезидентів зменшився на 28% до 77 млрд грн станом на 11.12.2020).

Падіння заощаджень

Падіння заощаджень – ключовий тренд української економіки останніх років. Падіння частки ВВП, яка направляється на приріст національних заощаджень стало специфічною ознакою теперішнього стану економіки України.

На жаль, під час кризи ця негативна тенденція посилилась. За 9 місяців 2020 р. на цілі формування національних заощаджень було спрямовано лише 7% ВВП (В 2017 р. було 17,8%, 2018 р. – 15,2%, 2019 р. – 12,2%).

При тому, що в країнах ЄС в умовах нинішньої кризи, навпаки, спостерігається стрімке зростання заощаджень (до 27% ВВП), що формує фундамент для швидкого посткризового відновлення їх економіки.

Зменшення заощаджень домашніх господарств

З середини 2019 року домашні господарства України не тільки не створюють помітного позитивного внеску в національні заощадження, але, навпаки, зменшують їх.

За останній плинний рік (станом на ІІ квартал 2020 р.) норма заощаджень населення становить -0,9% від їх наявного доходу.

Для порівняння – середньорічний за останні 10 років приріст заощаджень населення в країнах ЄС не опускався нижче 10% ВВП, а в період нинішньої кризи — стрімко підвищився до 20% ВВП.

Низький рівень формування заощаджень консервує проблему економічної відсталості України, оскільки за такого стану не створюється базовий ресурс для інвестиційного відтворення економічного зростання.

Основні ризики 2021 року

Продовження негативного впливу коронакризи на економіку

Зниження ВВП України за 9 місяців 2020 року становило 5,4%, а за результатами року в цілому становитиме близько 5%.

Основним драйвером відновлення економічної активності продовжують виступати галузі зі швидким оборотом коштів, зокрема, роздрібна торгівля, фізичні обсяги якої за 11 місяців 2020 року зросли на 7,8% до відповідного періоду минулого року.

Водночас, інвестиційна активність підприємств є критично низькою – обсяг капітальних інвестицій підприємств за 9 місяців 2020 року був на 35,4% нижчим від показників минулого року, а виробництво промислових товарів інвестиційного призначення у жовтні 2020 року – на 19,3% нижчим від жовтня 2019 року.

Нестача капітальних інвестицій консервує стан вітчизняного виробництва товарів із високою доданою вартістю та обмежує економічний потенціал вітчизняної економіки

Весь матеріал читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, за 2020 рік курс гривні значно знизився до долара та євро.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ Данилишин кредит інвестиції  
Матеріали по темі