Культура

У Житомирській області оголосили флешмоб «Global Lesya Ukrainka 2021» та пропонують мандрувати «Лесиними стежками»

16 January 2021, 17:31

Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, який входить до структури КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради, оголосив флешмоб «Global Lesya Ukrainka 2021».

Повідомлення про це 16 січня опублікували на Facebook-сторінці музею.

«Друзі, долучайтеся до міжнародного онлайн-флешмобу #GlobalLesyaUkrainka2021, присвяченого 150-річному ювілею видатної поетеси Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)», – закликає адміністрація музею.

Мета флешмобу – вшанувати велику українку, показавши пам’ятні місця її перебування у різних куточках світу.

Для цього потрібно:

● зробити фото, селфі або записати відео (читання твору письменниці українською чи іноземною) на фоні пам’ятника, барельєфу, муралу, меморіальної дошки Лесі Українки, на площі, вулиці, біля установ і підприємств, названих на її честь, що знаходяться у вашій місцевості.

● опублікувати його на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, обов’язково вказавши хештег #GlobalLesyaUkrainka2021, країну і місто, де було воно зроблено. Наприклад: Новоград-Волинський, Україна #GlobalLesyaUkrainka2021 або Toronto, Canada #GlobalLesyaUkrainka2021

Акція триватиме протягом 2021 року.

А в облдержадміністрації пропонують мандрувати Житомирщиною та запрошують до нового туристичного маршруту «Лесиними стежками», присвяченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

«Маршрут розрахований на 1 день та підійде для туристів, що подорожують власним транспортом або для організованих груп», – зазначають в ОДА.

Отже, в облдержадміністрації пропонують маршрут з виїздом з м. Житомир, проте відправна точка може бути будь-якою.

9:00 — виїзд із м. Житомир. Відстань від м. Житомир до м. НовоградВолинський 85 км. Тож час в дорозі становить приблизно 1 година.

10:00 — прибуття в місто де народилась та провела дитячі роки славетна українська поетеса Лариса Петрівна Косач — Леся Українка.

10:00—11:30 — по приїзду екскурсанти мають змогу відвідати музей родини Косачів, дізнатися про історію сім’ї Лесі Українки та довідатися від кого поетеса успадкувала талант, кому завдячує за знання.

11:30—13:00 — екскурсія в літературно-меморіальний будинок музей ім. Лесі Українки. Під час екскурсії екскурсанти матимуть змогу дізнатися історію життя видатної письменниці.

13:00—14:00 — вільна година.

14:00—15:00 — оглядова екскурсія містом. Новоград-Волинський має велику, древню історію, яку варто дізнатись кожному. Об’єкти показу: Звягельська фортеця, центральна міська площа.

15:00—16:00 — вільна година.

16:00—17:00 — переїзд в м. Житомир.

Нагадаємо, 14 січня 2021 року відбулося засідання постійної комісії з гуманітарних питань Житомирської обласної ради, на якому обговорювали ситуацію, що склалася з підготовкою до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відзначатимуть 25 лютого цього року. Під час засідання голова комісії, а також її члени розкритикували роботу департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації у плані підготовки до вказаної події. Негативну оцінку отримав і керівник КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, 6 січня 2021 року пресслужба Житомирської облради повідомляла, що голова обласної ради Володимир Федоренко відвідав Новоград-Волинський, де розкритикував темпи та якість реставрації музею Лесі Українки, на який з бюджету виділили 1,8 млн грн.Федоренко заявив, що бере ситуацію з реставрацією музею під особистий контроль. У терміновому порядку того була сформова робоча група з метою вивчення ситуації, що склалася із підготовкою до відзначення 150-річчя з Дня народження Лесі Українки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка туризм  
Матеріали по темі