Місто

Як житомирянам змінити постачальника газу: що потрібно зробити та чого не варто боятися

18 January 2021, 19:43

Як заощадити на платі за газ – питання, яке цікавить зараз чи не кожного українця.

Восени 2020 року в України запрацював ринок газу для населення і споживачі можуть самостійно обирати та змінювати постачальників природного газу. В мережі вже є декілька сайтів, на яких можна знайти інформацію про компанії, які надають ці послуги, і з переліку визначити найвигіднішу для себе пропозицію.

Подати заявку та необхідний пакет документів новій компанії можна навіть онлайн. Це можна зробити наступним чином:

1. Обрати нового постачальника газу. Перевірити, чи компанія має право на постачання газу можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

2. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Це можна зробити безпосередньо на сайті компанії, послугами якої ви хочете керуватись, або надіслати скановану/сфотографовану заяву на електронну пошту.

Разом із заявою потрібно також надіслати копію документу, яким визначено право власності на приміщення; документ, який підтверджує вашу особу, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків; можливо, потрібно буде також надіслати інші документи, які може вимагати постачальник (їх перелік обов’язково має бути визначений на сайті компанії).

3. Після цього потрібно очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу.

Впродовж 6 тижнів попередній постачальник має надіслати вам остаточний рахунок. Ви маєте розрахуватись із попереднім постачальником за 10 днів з моменту отримання рахунку.

На перший погляд, все зрозуміло, втім, багато людей вагається - чи змінювати постачальника газу. На найпоширеніші запитання, які виникають в споживачів ми попросили відповісти координаторку енергетичних та комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяну Бойко.

1) Чи можуть мені нараховувати борги за газ «заднім числом»?

«З моменту функціонування ринку мені відомо про дві такі схеми: перше - це додаткові температурні коефіцієнти за період з 2015 по 2018 рік. В споживача було на рахунку - 0. Але після того, як він змінив постачальника, фінальний рахунок від старого постачальника, наприклад, мінус 1000 грн, чи мінус 2000 грн. І, коли ці люди почали писати до своїх постачальників, коли почали писати скарги в НКРЕКП, то з’ясувалось, що це - температурні коефіцієнти, але потім їм прийшов лист, що цю суму не обов’язково сплачувати. Тобто, це просто інформаційне повідомлення. Є ще, крім того, випадки, коли люди скаржаться, що в них якийсь незрозумілий обсяг споживання, який не збігається з даними їх рахунків. Можливо, облгаз скаже, що це якась технічна помилка. Насправді я думаю, що ці міри, щоб залякати споживача», - розповідає координаторка енергетичних та комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

2) Чи може попередній постачальник «не відпустити»?

«Старий постачальник не може не відпустити згідно з законом. Всілякими незаконними методами, я не хочу когось звинувачувати спеціально, але є випадки, коли всіляко старі постачальники в змові з облгазами перешкоджають роботі, перешкоджають тому, щоб люди змінювали постачальника. Але законодавчо вони такого права не мають. Старий постачальник до цього взагалі не має ніякого відношення», - каже експертка.

3) Чи можуть мені відрізати газ, якщо я вирішу змінити постачальника, і як від цього вберегтись?

«Якщо людина в силу тих, чи інших обставин опиняється без постачальника, то її повинен підхопити постачальник «останньої надії» і ці функції Урядом покладено на газопостачальну компанію «НАК Нафтогаз України». Але знову ж таки незаконно, під різними приводами облгази знаходять причини, наприклад, витік газу, невідповідність технічної документації. Різноманітні причини. І під цими причинами обрізають газ людині. Знову ж з метою налякати. Але, якщо такі люди не мовчать і не йдуть якось домовлятись з облгазами, а виносять це в публічну площину, то газ їм включають. Мета та сама - налякати людей від того, щоб змінювати постачальника», - каже Тетяна Бойко.

4) Чи вплине перехід до іншого постачальника газу на нарахування субсидії?

«Згідно з тим порядком, який є сьогодні - не впливає. І я не знаю випадків, коли людина, яка міняє постачальника, не отримала субсидії. Що потрібно зробити, щоб перестрахуватись, бо система має працювати в автоматичному режимі, але все ж ми радимо усім споживачам, які отримують субсидії, відразу після зміни постачальника проінформувати про це орган праці і соціального захисту. Після цього орган праці і соціального захисту має надіслати відповідний запит до постачальника про розмір тарифу, щоб знати на яку саме суму людині відшкодовувати», - каже координаторка енергетичних та комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

В Житомирі вже є споживачі, які змінили постачальника газу. Економія в платіжці житомирянина Валерія Арушаняна після цього складає близько 30%.

«Ми довго не думали, скажу чесно, коли побачили пропозиції від постачальників і, що є можливість обирати. Це ж просто - взяв тариф, взяв пропозиції, подивився, порівняв. Дуже швидко розібрався, як можна поміняти механічно і фізично, як це зробити. І на початку зими перейшов до іншої компанії, яка запропонувала на 30% дешевше газ. Це суттєва різниця. Не на 5% чи 10%, а на 30% одразу. У мене складнощів не було, це сталось швидко. Я навіть думав, що буде довше і складніше. Єдине, про що потрібно пам’ятати тим, хто переходить: на момент переходу до іншого постачальника, вам потрібно мати нульовий баланс. Тобто, без залишків заборгованості. Це не складно і для мене це зайняло в межах 10 хвилин. Варто - це не те слово. Як можна переплачувати 30-40%? Це ж не те, що один газ краще, а інший - гірший, коли є різниця між якістю і ціною. Тут цього немає, тут один і той самий газ, який ми закуповуємо. Але один дешевше, а інший - дорожче. Вибір, як на мене, очевидний», - каже житомирянин Валерій Арушанян.

Якщо ви ставите собі запитання, чи варто змінити постачальника газу і де знайти інформацію про ціни на газ, то ви можете зайти, наприклад, на сайт ГазПравда і там знайти необхідну інформацію про ціни на блакитне пальне.

Але найважливіше, про що варто пам’ятати – найцінніше, що є в людини, це право вибору. І ви можете скористатись ним в будь-який момент.

Нагадаємо, на засіданні 18 січня Уряд встановив граничну ціну на газ – 6,99 грн за кубометр, яка діятиме з 1 лютого 2021 року до кінця карантину або опалювального сезону.

Перед цим 11 січня 2021 року на позачерговій сесії Житомирської міської ради депутати обговорили та проголосували за звернення до центральних органів влади щодо передачі у власність міста газових мереж та неприпустимості збільшення тарифів. 15 січня депутати Житомирської обласної ради підготували звернення до президента, Кабінету міністрів, Верховної ради, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету щодо мораторію на підвищення тарифів для населення.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі вранці 13 січня 2021 року організували акцію проти підвищення комунальних тарифів, учасники якої перекривали вулицю Київське шосе. 15 січня житомиряни знову вийшли на акцію протесту, яка розпочалась біля АТ «Житомиргаз», після чого мітингувальники пішли до «Житомиробленерго», Житомирської облради, а потім і до міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф постачальник  
Матеріали по темі