Економіка

Влада Житомира чекає компенсацію з державного бюджету, щоб не підвищувати тариф на тепло

22 January 2021, 10:56

Під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля 20 січня 2021 року відбулася нарада з питань тарифної політики у сфері централізованого теплопостачання.

Про це повідомила пресслужба Кабміну зазначаючи, що участь у нараді взяли члени Асоціації міст України під головуванням Віталія Кличка, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу президента Юлія Свириденко, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, голова правління НАК «Нафтогазу» Андрій Коболєв, народні депутати та «інші поважні особи».

«Усі гілки влади об’єдналися, щоб захистити людей від неконтрольованого зростання тарифів. Ми цінуємо, що це спільне рішення з головами міст містить пункт про непідвищення тарифів на опалення й гарячу воду для українців. Вдячний всім учасникам наради за конструктивну співпрацю. У час коронакризи всім нам важливо підтримати наших громадян», - зазначив прем’єр-міністр.

Учасники зустрічі домовилися напрацювати проект спільного Меморандуму, який регламентуватиме наступні домовленості:

1.Тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними.

2.Проведення спільної роботи над реструктуризацією заборгованості перед НАК «Нафтогаз», що утворилася через різницю між виручкою ТКЕ та тарифною виручкою (так звана «різниця в тарифах»).

3.Теплокомуненерго матимуть можливість укладати річні договори з НАК «Нафтогаз» за вигідною ціною.

«Прем’єр-міністр за підсумками наради дав доручення Міністру розвитку громад та територій Олексію Чернишову, т. в. о. Міністра енергетики Юрію Вітренку, голові НКРЕКП Валерію Тарасюку, голові правління НАК «Нафтогазу» Андрію Коболєву до 25 січня за участю Асоціації міст України та заінтересованих органів державної влади підготувати та подати Кабінету Міністрів проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні», - інформує пресслужба Кабінету міністрів.

Фото з Урядового порталу

Перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська в коментарі Житомир.info 22 січня зауважила, що в разі, якщо Уряд не передбачить компенсацію різниці в тарифах, на це будуть змушені витратити кошти з бюджету розвитку.

«Зараз в Уряді відпрацьовують механізм компенсації для теплокомуненерго. Якщо ми отримаємо компенсацію, то буде все добре, якщо компенсацію з державного бюджету не передбачать, то утримання тарифів на рівні січня буде відбуватися за рахунок міського бюджету. В структурі тарифу «Житомиртеплокомуненерго» 86% - це плата за енергоносії, газ та електроенергія. Ціну на газ нам повідомляють щомісячно 25 числа, тобто ціну газу на січень ми дізнаємося 25 січня, і тариф залежатиме від того, яку ціну нам виставить «Нафтогаз». І ми будемо чекати компенсацію з державного бюджету, яку нам нібито обіцяють по Меморандуму, але він буде підписаний в понеділок, 25 січня», - пояснила Світлана Ольшанська.

Структура тарифу КП «Житомиртеплокомуненерго»

Ольшанська зауважила, що раніше, при всіх урядах комунальні теплопостачальні компанії отримували з державного бюджету субвенцію на компенсацію різниці тарифів, що більш-менш стримувало зростання тарифів, а зараз цього немає.

«Сьогодні ця компенсацію ніде нікому не передбачено. І ми розуміємо, якщо вартість газу зростає, то теплокомуненерго змушене підвищувати тарифи. Встановлене Урядом обмеження ціни на газ не розповсюджується на теплокомуненерго, воно рятує частину приватних домогосподарств та тих, у кого автономне опалення газовими котлами, але кількість людей, які мешкають в багатоповерхівках і мають централізоване опалення значно більша», - наголосила перша заступниця мера Житомира.

Світлана Ольшанська також згадала заяви влади Івано-Франківська про переведення міста повністю на автономне опалення.

«Так, ми можемо сьогодні сказати – давайте економити, перейдемо всі на автономне опалення, але що буде в країні через 10 років з повітрям і всім іншим? Тому що викиди набагато більші і є питання безпеки. Зараз європейські міста навпаки повертаються до централізованого теплопостачання, а ми намагаємося зламати навіть те, що у нас є, тому що повернутися потім буде дуже нереально», - наголосила Світлана Ольшанська.

Світлана Ольшанська на сесії міської ради 17 грудня 2020 року

Нагадаємо, за словами голови бюджетної комісії Юрія Мойсеєва, в бюджеті розвитку Житомирської міської територіальної громади на початок 2021 року було 90 млн грн. В Житомирі в січні вже провели кілька акцій проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

Як повідомляв Житомир.info, 11 січня 2021 року на позачерговій сесії Житомирської міської ради депутати обговорили та проголосували за звернення до центральних органів влади щодо передачі у власність міста газових мереж та неприпустимості збільшення тарифів. 15 січня депутати Житомирської обласної ради підготували звернення до президента, Кабінету міністрів, Верховної ради, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету щодо мораторію на підвищення тарифів для населення.

18 січня на засіданні Кабінету міністрів прийнята постанова про граничну ціну на газ для населення: 6,99 грн за 1 куб.м з 1 лютого по 31 березня 2021 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: теплокомуненерго тариф газ КМУ Ольшанська бюджет  
Матеріали по темі