Події

​У Житомирській області викрили ще одну схему розмитнення 200 вантажівок, через яку бюджет недоотримав 40,5 млн грн

22 January 2021, 15:48

У Житомирській області викрили групу «ділків»-імпортерів, які під час розмитнення близько 200 вантажних автомобілів не сплатили до бюджету майже 40,5 млн грн.

Про це 22 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України). Наразі, 21-22 січня, у межах досудового розслідування, прокуратурою області спільно з Управлінням СБУ в області та Головним управління ДФС в області проведено санкціоновані обшуки в офісах причетних до зловживань товариств з обмеженою відповідальністю та за місцем проживання посадових осіб», - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків виявили і вилучили митні і бухгалтерські документи, які фіксують ймовірні незаконні операції, печатки, оргтехніку, а також номерні знаки імпортованих автотранспортних засобів.

За даними слідства, група осіб налагодила схему з мінімізації обов’язкових платежів при ввезенні автомобілів іноземного виробництва. Займаючись незаконною діяльністю із 2019 року, фігуранти справи ввезли через один із митних постів Житомирської митниці ДФС майже 200 вантажних автомобілів, розмитнивши їх за заниженою митною вартістю. За попередніми підрахунками, унаслідок таких протиправних дій службових осіб до державного бюджету не надійшло майже 40,5 млн грн акцизного податку і податку на додану вартість.

«Досудове розслідування, яке проводить Головне управління ДФС в області, триває, здійснюються усі необхідні слідчі дії, перевіряється інформація щодо причетності до протиправної діяльності посадовців митниці», - повідомили в прокуратурі.

У Житомирській області СБУ На Житомирщині Служба безпеки України викрила протиправну схему з незаконного ввезення вантажних автомобілів іноземного виробництва до нашої країни.

У пресслужбі СБУ повідомили, що за даними досудового розслідування, оборудку організували троє громадян України.

«У 2019 році вони створили кілька комерційних фірм у Житомирі і Рівному, які спеціалізуються на розмитненні транспортних засобів. За рахунок подання недостовірної інформації щодо першої реєстрації вантажівок ділки штучно зменшували розміри обов’язкових митних платежів до державного бюджету. У такий спосіб схема дозволяла їм «зекономити» від 70 до 600 тисяч гривень на кожному автомобілі», - повідомили в СБУ.

Нагадаємо, 4 січня 2021 ДБР інформувало про направлення до суду обвинувального акту стосовно двох головних державних інспекторів митного посту «Житомир-Центральний», які протягом 2017-2018 років задля одержання неправомірної вигоди систематично здійснювали митне оформлення транспортних засобів (переважно вантажних авто) без належної перевірки, чим завдали державі збитків на загальну суму близько 2 млн 100 тис. грн.

За кілька днів прокуратура повідомила про скерування до суду обвинувальних актів стосовно ще двох посадовців підрозділу регіонального митного поста у місті Житомирі, які при розмитненні 21 вантажівки провернули незаконних оборудок на 1 млн 600 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2020 співробітники управління СБУ в Житомирській області задокументували на митниці корупційну схему імпорту автомобілів з Європи: чотирьох митників підозрювали в організації схеми розмитнення вантажівок на пільгових умовах, а в обласній прокуратурі уточняли, що, за даними слідства, посадові особи протягом 2017-2018 років діяли в інтересах місцевого ТОВ і в результаті зловживання службовим становищем держбюджет недоотримав 3,7 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розмитнення вантажівка акциз митниця  
Матеріали по темі