Місто

​Чи буде житомирський скейтпарк використовуватись за призначенням, чи матиме він попит і що з ним не так

26 January 2021, 18:35

Бетонне покриття, огорожа та вуличне освітлення - саме так нині виглядає новозбудований скейтпарк на Новому бульварі в Житомирі. Про його будівництво почали говорити кілька років тому: за облаштування спеціального майданчика виступали і житомирські екстремали, які зараз катаються в основному на майдані Соборному, і містяни. Врешті рішення про будівництво нового скейтпарку ухвалили, але воно викликало різні реакції: хтось підтримував будівництво майданчика біля колишнього райвідділу поліції, хтось навпаки – висловлював критичні зауваження. Житомирянин Іван Комаровський активно катався на роликах ще з початку двохтисячних. Тоді молодь, яка захоплювалась роликами та скейтбордингом, використовувала усі доступні підручні засоби та поверхні, щоб навчитись виконувати складні елементи та трюки. Щоб зрозуміти, чи буде новозбудований скейтпарк використовуватись за призначенням і користуватись попитом, просимо Івана оцінити майданчик.

«З недоліків, які я бачу, то тут трохи невірний похил бетонного покриття. Тут будуть калюжі і це буде заважати катанню. По-друге – майданчик маленький для тієї кількості людей, які катаються зараз в Житомирі. Також є великі питання до освітлення. Бо стовпи, як я бачу, розташовані на висоті декількох метрів. А якщо тут поставити конструкції, то цей стовп буде освітлювати лише під’їзд до конструкції, а її саму освітлювати не буде. Тому є питання, чи буде тут зручно кататись ввечері, або, наприклад, в сутінках навесні, чи восени», - каже Іван Комаровський.

Разом з тим поблизу нового скейтпарку немає елементарної інфраструктури, щоб ролери та скейтбордисти могли повноцінно тренуватись.

«Розташування і огорожа виглядає так, ніби люди приходять в зоопарк, і замість того, щоб тренуватись, вони відволікаються на те, що хтось за ними спостерігає, щось вигукує. Ну, і я не бачу тут ані туалету, ані місця, де можна було б переодягатись. А наскільки я пам’ятаю, то з’являтись в спідній білизні в громадських місцях заборонено. Тим паче, що тут поруч є буцегарня, звідки люди можуть це все спостерігати і просто накладати на людей штрафи. Це непродумано», - зауважує Іван Комаровський.


Запитання є й щодо самих конструкцій, які будуть встановлені на майданчику. Деякі з них розташовані непродумано і використовувати їх може бути або неможливо, або вкрай складно.

«Потрібно розуміти, для кого він створювався, тому що для різних екстремальних видів спорту є різні конструкції і різні майданчики. Вони також і відрізняються за розміром. Бо якщо дошка сама по собі невелика, то для велосипедистів, яким потрібні нормальні розгони і нормальні швидкості, то їм потрібні майданчики довші і більші. Те, що я бачу сьогодні тут, то його можна поділити на декілька зон. Але навіть те, що було на візуалізації проєкту із тими конструкціями, які там представлені були, то видно, що людина, яка ніколи з цим не стикалась, просто накидала рендерів та й все. Бо конструкції, які мають на меті під'їзд з двох сторін, розташовані по кутах. Чи просто копіпастом вставлено дві однакових конструкції. Це аж ніяк не вписується в те, що мало б бути. Взагалі дуже цікаво, чому спочатку робиться проєкт самого майданчику, а вже потім думають, яке обладнання ставити. Спочатку потрібно зрозуміти, хто тут буде кататись, потім – яке обладнання потрібно поставити, і вже тоді обирати місце», - вважає молодий чоловік.

На початку та в середині двохтисячних Іван разом із друзями власноруч облаштовували подібний скейтпарк за будівлею кінотеатру «Україна». Молодий чоловік розповідає: які конструкції і де саме встановлювати їм підказував вже власний досвід.

«Ми робили ті конструкції, які нам були потрібні, виходячи з нашого досвіду. І ми чітко розуміли, для чого вони потрібні, де вони мають стояти. Коли розробляється проєкт скейтпарку на місцевому рівні, то, перш за все, потрібно чітко ставити технічне завдання і надавати запит організаціям, які займаються виготовленням саме скейтпарків. Такі організації в Україні є і я навіть особисто знаю хлопців, які будують скейтпарки. У них навіть є певні типові проєкти для маленьких районів з певним переліком обладнання, яке має бути встановлено. Цей майданчик трошки більший, ніж ставлять в районах в інших містах. Але хоч у Житомирі подібний майданчик і один, але він би більше підійшов для, наприклад, Богунського району. Його б там поставити і зробити ще декілька таких по місту. Бо місця на всіх, хто катається, наприклад, на майдані Соборному, не вистачить. І треба розуміти, що побудова скейтпарку не дасть гарантії того, що люди не будуть кататись містом. Вони будуть кататись містом, і на майдані, і біля пам’ятника Шевченку, і так далі», - каже молодий чоловік.

Втім, попри озвучені недоліки Іван переконаний: вже добре, що муніципалітет почав звертати увагу на розвиток екстремальних видів спорту. У міській раді кажуть: готуються до відкриття майданчика вже навесні 2021 року.

«Підрядник усунув усі наші зауваження, які ми висловили. На сьогодні ми не приймаємо цей об'єкт, бо зараз зимовий період, ми хочемо, щоб майданчик перезимував і, якщо навесні будуть виявлені ще якісь недоліки, щоб підрядник це все виправив. Зараз ми вже вийшли на етап замовлення конструкцій, які будуть там встановлені. Вони будуть немобільні, вони дуже важкі і будуть кріпитись до основи. Посуватись вони не будуть. Вони вже вибрані і вибрана компанія, яка буде їх виготовляти. Нам вже надали комерційну пропозицію. У нас вже є два спонсори, які готові взяти участь в цьому проєкті. Зараз ми зі спонсорами та виробниками узгоджуємо, хто буде оплачувати їх виготовлення. Ми вже на етапі підписання договору. Мета така, щоб навесні всі конструкції були готові і ми їх могли б поставити», - розповів радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович.

Разом із цим у муніципалітеті кажуть: розглядають можливість побудови ще одного подібного майданчика для екстремалів на набережній в парку культури та відпочинку. Наразі під виконання цього проєкту шукають кошти та спонсорів, які захотіли б взяти у ньому участь.

Відеосюжет про місцевих скейтбордистів, ролерів, самокатерів, BMX-рів, які вимушені тренуватися на вулицях міста, адже не мають іншого місця, де б змогли кататись, та мріють, щоб у Житомирі нарешті побудували скейтпарк, дивіться тут.

Фоторепортаж про те, як житомирські екстремали катаються біля фонтану на Соборному майдані, можна побачити тут

Як повідомляв Житомир.info, 28 травня 2020 мер Житомира Сергій Сухомлин розповів, що у міськраді знайшли нове місце для майбутнього скейтпарку: біля поліцейської станції на Новому бульварі.

7 серпня 2020 року радник мера, депутат міської ради Олександр Черняхович показав проєкт нового скейтпарку. На позачерговій сесії 2 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин розповів, що облаштування скейтпарку коштуватиме близько 1 млн 650 тис. грн, при цьому спонсори вже готові виділити на нього близько 1 млн грн.

22 вересня на ресурсі ProZorro оприлюднили оголошення управління капітального будівництва Житомирської міської ради про проведення тендеру на реконструкцію території благоустрою з улаштуванням скейтпарку на Новому бульварі в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: скейтпарк екстремал реконструкція Новий бульвар  
Матеріали по темі