Здоров'я

Представники Омбудсмана перевірили Житомирську обласну психлікарню і виявили, що пацієнтів прив’язують ременями, але в журналі не записують

27 January 2021, 16:32

Представники Уповноваженого Верховної ради з прав людини здійснили моніторинговий візит до КНП «Житомирська обласна психіатрична лікарня № 1» Житомирської обласної ради.

Про результати моніторингового візиту до Житомирської психлікарні 27 січня повідомили на сайті Уповноваженого з прав людини.

«На стаціонарному лікуванні в закладі з надання психіатричної допомоги перебувало 378 пацієнтів. Моніторингова група відвідала 3 відділення з метою моніторингу стану дотримання прав пацієнтів з психічними розладами під час карантину», - йдеться у повідомленні.

Перевіряючи відмітили, що пацієнтам забезпечено можливість користування мобільними телефонами, у відділеннях розміщено інформацію про їх права та телефони і адреси посадових осіб, до яких вони за потреби можуть звернутися. Під час конфіденційного опитування, пацієнти позитивно говорили про лікарів та медичних сестер, підтвердили добровільність перебування на лікуванні.

«Зокрема, моніторингова група відвідала відділення № 15, в якому на лікуванні перебувають особи, до яких за рішенням суду застосовано примусові заходи медичного характеру. З них під посиленим наглядом 16 осіб та 19 – під звичайним наглядом. Скарг від пацієнтів на неналежне жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, видів поводження і покарання з боку персоналу не надходило», - повідомили представники моніторингової групи.

Під час візиту також було встановлено, що в лікарні застосовується переважно медикаментозна фіксація пацієнтів, а у разі необхідності – фізична, з використанням несертифікованих ременів, що створює загрозу травмування пацієнтів при їх використанні. Водночас, в супереч наказу МОЗ від 24.03.2016 № 240 «Про затвердження Правил застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади, та форм первинної облікової документації» факт та обґрунтування застосування фізичного обмеження, не фіксується у відповідному журналі.

«Звіт за результатами візиту з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде направлено керівництву Житомирської обласної державної адміністрації та Міністерству охорони здоров’я України», - йдеться у повідомленні на сайті Омбудсмана.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році прокуратура повідомляла про результати перевірки Житомирської обласної психіатричної лікарні №1, де виявила, що пацієнтів погано годують, а в палатах – обдерті стіни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психлікарня права людини Омбудсман  
Матеріали по темі