Здоров'я

​У Житомирі провакцинували від коронавірусу перших медпрацівників

24 February 2021, 23:00

Ввечері 24 лютого у житомирській міській лікарні №2 почали вакцинувати медпрацівників, які погодилися на щеплення та працюють з хворими на коронавірус.

Першим лікарем в області, якому ввели вакцину Oxford/AstraZeneca став - завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Василь Шутенко.

«Я хоч і лікар, але боюсь ін'єкцій, однак ніякого болю, ніяких надзвичайних (відчуттів) ні для мене, ні в колективу, хто щеплювався. Всі йшли з посмішкою, бо цілий день чекали, коли цей момент настане, і чекали, що будемо першими. Все відбулося і все нормально», - поділився Василь Шутенко.

«На сьогодні поки що, враховуючи те, що вакцина прийшла пізно, 40 осіб ми плануємо найближчим часом щепити, перше щеплення провести. Через 28 днів по другому колу ці всі люди отримають повний вакцинальний комплекс, тобто дві вакцинації. Завтра за нашим планом будемо вакцинувати лікарів першої лікарні Житомира. Якщо є охочі з другої лікарні, то ми їх запросимо до першої лікарні, там їх довакцинуємо. Після, до кінця тижня, ми плануємо ще щепити працівників районної лікарні - багатопрофільної опорної лікарні, як зараз вона називається. Вона теж визначена як повністю перепрофільована для лікування хворих на COVID-19 і на наступному тижні інші теж будуть по графіку щеплюватися», - розповів начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань Житомирської ОДА Сергій Березовський.

Вакцинацію проводить бригада з Коростеня, яку вчили працювати саме з цим препаратом.

«Навчання відбувалося перший день в онлайн-режимі, це був вебінар. Потім їздили на дводенний курс в Київ. На базі готелю «Русь» нам проводили тренінги. Вакцина легко переноситься, вакцина нормальна, основним протипоказом є вагітність, можливо, прийом препаратів, які пригнічують імунітет, більше протипоказань немає», - розповів сімейний лікар ЦПМСД м. Коростень Олег Русланович.

В Житомирській області виявили бажання отримати щеплення від коронавірусу понад 900 медичних працівників.

«У нас 21 лікарня, у яких надають допомогу хворим на COVID-19. Лікарі, медичні сестри, молодший персонал - вони всі підлягають щепленню. Це 8,5 тисяч осіб приблизно. Ми подивимось, яка буде реакція перших вакцинованих, на сьогодні погодились вакцинуватись трошки більше ніж 900 осіб», - зазначив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань ОДА Сергій Березовський.

За словами Сергія Березовського, першої партії, яка надійшла до Житомирської області, має вистачити на щеплення усіх охочих, які входять до першого етапу вакцинації.

«Зараз ми розпочали перший етап, це особи з критичним ризиком інфікування. Це медичний персонал, який надає допомогу коронавірусним хворим, працівники екстреної медичної допомоги, які теж за станом своєї роботи постійно стикаються з хворими. Також працівники лабораторій, які проводять вірусологічне дослідження, та працівники закладів соціальної сфери - це інтернати, пансіонати, де постійно перебувають люди», - додав Сергій Березовський.

Нагадаємо, 23 лютого в Україну з Індії доставили вакцину від коронавірусу. Увечері 24 лютого перша партія в 17,3 тисячі доз приїхала до Житомира.

Чи будуть житомиряни вакцинуватися від коронавірусу дивіться у сюжеті.

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував народних депутатів про затвердження за тиждень Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 та назвав пріоритетні групи для вакцинування. 24 грудня Мінфін повідомив про виділення 1,3 млрд гривень на закупівлю вакцини від коронавірусу, яка має з’явитися в Україні уже в лютому 2021 року. 30 січня 2021 року пресслужба МОЗ інформувала, що постачання вакцин в Україну почнеться в середині лютого: для початку першої хвилі вакцинації підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус вакцина вакцинація щеплення лікарня медик  
Матеріали по темі