Здоров'я

В Україну з Індії доставили вакцину від коронавірусу, яка відразу поїде в регіони

23 February 2021, 12:25

Вантажний літак з вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) приземлився в Україні.

Про це 23 лютого о 12:00 повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Першу партію в пів мільйона доз отримано. Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації», - написав міністр.

Зазначимо, що вранці 23 лютого пресслужба МОЗ інформувала, що в Україні зареєстрували вакцину Oxford/AstraZeneca (Covishield) проти COVID-19.

«Вчора, 22 лютого 2021 року, Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування. Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. Вакцина, Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) має локальну (торговельну) назву Covishield. Відповідно, вакцина Covishield, яка сьогодні прибуває до України, офіційно зареєстрована», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Oxford/AstraZeneca (Covishield) подали на реєстрацію до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я 15 лютого. В Україні діє закон, який спрощує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 та скорочує її до п’яти робочих днів.

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників. Україна також уклала додаткові прямі контракти на постачання вакцини від COVID-19, які розроблені за участю компаній AstraZeneca (Британія-Швеція) та NovaVax (США) і виробляються на потужностях Serum Institute (Індія).

«21 лютого 2021 року, Міністр охорони здоров’я Максим Степанов проконтролював відвантаження першої партії в 500 тис. вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне», - нагадує міністерство.

Довідка МОЗ: Вакцина Oxford/AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Нагадаємо, на брифінгу 16 лютого міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, чому вакцинація в Україні не почалася 15 лютого, як він обіцяв раніше. В Житомирській області до першої хвилі вакцинації від коронавірусу потрапляє 12 748 осіб, з яких лише 3664 погодилися на добровільну вакцинацію (майже 30%).

Чи будуть житомиряни вакцинуватися від коронавірусу дивіться у сюжеті

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував народних депутатів про затвердження за тиждень Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19 та назвав пріоритетні групи для вакцинування. 24 грудня Мінфін повідомив про виділення 1,3 млрд гривень на закупівлю вакцини від коронавірусу, яка має з’явитися в Україні уже в лютому 2021 року. 30 січня 2021 року пресслужба МОЗ інформувала, що постачання вакцин в Україну почнеться в середині лютого: для початку першої хвилі вакцинації підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer.

Міністерством охорони здоров’я визначено дев'ять пріоритетних груп для вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, які включають (у порядку пріоритетності доступу до вакцинації):

медичних працівників, включаючи осіб, які беруть безпосередню участь у заходах з протидії пандемії коронавірусної хвороби COVID-19;

працівників соціальної сфери, включаючи соціальних працівників;

осіб, які проживають у закладах (установах) з надання довгострокового догляду та підтримки та працівники таких закладів (установ);

людей похилого віку (60 років і старше), включаючи осіб із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на коронавірусну хворобу COVID-19 (люди, у яких діагностовано захворювання ендокринної системи, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання дихальних шляхів, хронічні захворювання нервової системи, хронічні захворювання сечовидільної системи, онкологічні захворювання, хронічні захворювання органів кровотворення та крові); з наступною пріоритетністю в цій групі починаючи з людей віком від 85 років (найвищий пріоритет), і далі з розподілом на когорти 84-80 років, 79-75 років, 74-70 років, 69-65 років, 64-60 років;

військовослужбовців (включаючи Збройні сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил;

працівників критично важливих структур державної безпеки, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію України, Національну гвардію України, Службу безпеки України, Державну прикордонну службу України, військовослужбовців Збройних Сил України, Міністерство внутрішніх справ України;

учителів та інших працівників сфери освіти;

дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на коронавірусну хворобу COVID-19 (люди, у яких діагностовано захворювання ендокринної системи, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання дихальних шляхів, хронічні захворювання нервової системи, хронічні захворювання сечовидільної системи, онкологічні захворювання, хронічні захворювання органів кровотворення та крові);

людей, які перебувають в місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах та працівників місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина Степанов МОЗ вакцинація коронавірус 
Матеріали по темі