Місто

​Яким стане сквер на Соборному в Житомирі та що буде з попередньою концепцією майдану

5 March 2021, 14:57

За дорученням адміністрації президента в кожному обласному центрі до Дня незалежності мають встановити флагшток прапору України. У Житомирі його вирішили встановити на місці колишнього пам’ятника Леніну та зробити реконструкцію скверу.

25 лютого Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації опублікував тендер на розробку проєктно-кошторисної документації по об’єкту на суму 720 тисяч грн.

Завдання на розробку проєктної документації затвердила робоча група, до якої увійшли представники міської ради та обласної адміністрації.

«Ініціатива створення робочої групи - це ініціатива міської ради для того, щоб надалі у нас не виникало непорозумінь і всі наші кроки були погодженні обома сторонами. А з приводу того, що замовником виступає обласна державна адміністрація, тому що це доручення від офісу президента для обласної державної адміністрації. Орієнтовна висота зазначена в завданні на проєктуванні, але точніше вона буде визначитися після того, як у нас буде автор проєкту, розробник і тоді ми зможемо детально погодити. Чи буде вона найбільша по всій Україні я сумніваюся, тому що це історичний ареал - місце розташування цього флагштоку у Житомирі й зараз немає потреби чи найвищий, чи не найвищий. Мається на увазі, щоб він гармонійно відповідав простору, де він буде розміщений. Тобто зараз наше завдання погоджено з головним архітектором міста та представниками міської ради, а після того, як ми укладемо договір з проєктною організацією, вже можна буде більш детально пояснити», - коментує директорка департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко.


Варто нагадати, що у 2019 році Житомирська міська рада та GIZ провели всеукраїнський містобудівний конкурс на кращу концепцію реконструкції майданів Соборний та Перемоги. Того ж року оголосили і переможця, проте коштів на реконструкцію не було.

Що буде з попереднім проєктом та чи планують все-таки змінювати концепцію майдану Соборного, - запитуємо у головної архітекторки Житомира Ольги Бронштейн.

«Звісно, був конкурс, перемогла фірма, є концепція, є такий передпроєкт, непоганий проєкт, але він потребує величезних коштів. Сьогодні коштів немає на даний проєкт, тому реконструкція скверу на майдані Соборному буде набагато швидше і набагато швидше буде сама реалізація. Будівництво може коштувати близько 20-25 млн грн, тому на сьогодні для міста це чудова нагода, якщо буде встановлення флагштоку, одразу зробити й частину майдану Соборного», - розповідає головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

Також вона детальніше розповіла про те, які саме роботи виконуватимуть у центрі міста.

«Сам флагшток вже затвердили, що він має бути не менше 60 метрів. Чому 60 метрів? Тому що поруч є забудови, він має бути вищим. Він має відриватись від навколишнього середовища і його добре має бути видно. По-друге, звісно, тут має бути освітлення, тут буде перекладання плитки, місце для сидіння, ландшафтний дизайн. Має бути гарна підсвітка і флагштоку, і клумб. Ми сьогодні чекаємо ескізи, візуалізацію, вони будуть вже найближчим часом. Чи буде озеленення? Звісно, це є невід'ємна частина проєкту. Буде озеленення території - це підсів газонів та висадка нових дерев. Я не можу одразу сказати, чи будуть якісь дерева видалятись, адже на це має прийти КП «Інспекція з благоустрою» та КП «Зеленбуд», які мають подивитися і скласти акт, який взагалі ці древа мають стан», - додає головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

Пропозиції Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА приймав до 3 березня, аукціон запланований на 9 березня. Завершити усі роботи збираються до Дня Незалежності.

Нагадаємо, 23 лютого 2021 голова облдержадміністрації Віталій Бунечко підписав розпорядження про створення відповідної робочої групи для оперативного вирішення питання щодо встановлення найбільшого прапора України в місті Житомирі на майдані Соборному.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні міськвиконкому 1 серпня 2018 року мер Сергій Сухомлин говорив, що на реконструкцію майданів Соборного та Перемоги Житомир може отримати грант в розмірі 10 млн євро. У листопаді 2018 року визначили команди архітекторів, які стали учасниками конкурсу на кращу концепцію реконструкції майданів Соборний та Перемоги (ЛКП «Інститут просторового розвитку», ГО «Урбан куратори», ТОВ «Ю Сі Джи» Всього на розгляд журі було подано 15 заявок. За результатами голосування журі перемога дісталася команді Львівського комунального підприємства «Інститут просторового розвитку», у складі Олександри Сладкової, Олени Зварич, Романа Зубачика, Андрія Чайка, Христини Чорноус, Юрія Последніченка та Миколи Шеремети. З їхньою конкурсною пропозицією можна ознайомитись тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Соборний сквер флагшток реконструкція  
Матеріали по темі