Місто

Рівень води у житомирських водосховищах сягнув можливого максимуму, але на водоканалі поки говорять про стриманий оптимізм

11 March 2021, 18:51

Рясні снігопади і велика кількість опадів впродовж останніх кількох місяців значно поповнили запаси води у водосховищах поблизу Житомира. Про це журналістам Житомир.info розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін. Ще восени 2020 року ситуація із запасами води наближалась до критичної, втім, погодні умови взимку на підприємстві називають сприятливими.

«Найбільш правильний вираз по відношенню до наповнення наших водосховищ – це стриманий оптимізм. Але разом із цим не можу не поділитись все ж добрими новинами: у нас на дамбі зараз спостерігається перелив води, а це означає, що і Денишівське водосховище, і «Відсічне», а це водосховище, з якого ми безпосередньо беремо воду, наповнені. Як я казав влітку минулого року, коли ми спілкувались тут, важливими для наповнення водосховища є не просто опади, а опади із довгочасною від’ємною температурою, що ми спостерігали, як протягом січня, так і протягом лютого 2021 року. Саме така комбінація опадів та температури допомагає зберігати воду або сніг на поверхні і не дає їй випаровуватись. Це і дало нам змогу накопичити необхідний запас, і ми продовжуємо спостерігати постійний рух води в наших водосховищах. Ми також не можемо сказати, наскільки посушливим буде літо та весна. Якщо буде висока температура, то це спричинить випаровування. Оскільки Тетерів є маловодною річкою, то стриманий оптимізм і є найбільш правильним визначенням нашого сьогоднішнього становища», – розповідає директор КП «Житомирводоканал».


Загалом рівень води у водосховищах піднявся на декілька метрів. Нині у Денишівському водосховищі та у водосховищі «Відсічне», яке безпосередньо живить Житомир, рівень води сягнув можливого максимуму.

«В нас рівень річки – 4 метри і 5 сантиметрів. Саме це і дає можливість переливу через верхню частину дамби. Тобто, рівень у нас зріс на 1,5 метра у водосховищі «Відсічне». Що ж стосується водосховища Денишівського, то найнижчий рівень, який ми спостерігали – 201,40 м від рівня Балтійського моря. Це був найнижчий період восени минулого року. На сьогодні рівень у нас – 205,45. Оце і є різниця між мінімальною та максимальною позначкою. Це і є суттєве поповнення нашого водосховища», – каже Андрій Нікітін.

Та попри сприятливі погодні умови, значну кількість опадів і температуру, яка не дає воді випаровуватись, на житомирському водоканалі готуються і до ситуації, якщо теплі пори року будуть посушливими.

«У нас є зараз нове насосне обладнання, яке ми плануємо встановити, незважаючи не те, що в нас зараз нормальний дебет у водосховищах. Ми все ж плануємо його встановити, щоб в будь-який момент ми могли поповнювати наше водосховище. Звісно, така кількість води, яка зараз перетікає через дамбу, ніяк не може дорівнювати тій невеликій кількості води, яку ми можемо перекачати насосами, але наше нове обладнання в 4-5 разів потужніше, ніж те, що ви можете спостерігати зараз. Тому про всяк випадок план «Б» у нас є», – каже директор житомирського водоканалу.

Як повідомляв Житомир.info, 17 вересня 2020 водоканал уклав договір на придбання за 1 млн 256,4 тис. грн мобільної насосної станції. Завдяки їй вдасться тримати достатній рівень води у водосховищі «Відсічне», яке живить Житомир. 5 жовтня директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін розповідав, чим загрожує Житомиру маловоддя Тетерева біля сіл Тригір’я та Буки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал водосховище "Відсічне" Денишівське водосховище Нікітін  
Матеріали по темі