Здоров'я

Національна служба здоров’я запевняє, що зарплати медиків у IV кварталі зросли на 30%

16 March 2021, 10:19

У 2020 році у середньому розмір заробітної плати лікарів спеціалізованих медичних закладів становив 11 тис. грн, медичних сестер – 9 тис. грн, молодшого медперсоналу – понад 7 тис. грн.

Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я України.

«Медичні заклади, які працюють за Програмою медичних гарантій і отримують кошти за договором з НСЗУ, раз у квартал надають нам свою фінансову звітність. Завдяки цьому ми знаємо, скільки витрачають медичні заклади на оплату праці своїх працівників. Практично у всіх лікарнях, які законтрактовані на велику кількість пакетів, серед яких і пріоритетні послуги, є умови для того, щоб підвищити заробітну плату.На початок 2021 року на рахунках у закладах, які отримують кошти за договором з НСЗУ, зберігалося 16 млрд грн. Це 17% від коштів, які НСЗУ виплатила закладам у 2020 році. 1350 закладів – це 54% від загальної кількості комунальних закладів, що уклали договір з НСЗУ та прозвітували про свої доходи та витрати за минулий рік, мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн. За даними звітів закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, у IV-му кварталі 2020 року витрати на зарплати медичних працівників зросли, порівняно з періодом ІІ-го та ІІІ-го кварталів, приблизно на 30%», - йдеться у повідомленні.

Розмір зарплати визначається колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами, зараз стала відповідальністю адміністрації лікарні. НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат, а лише оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання.

Спеціалізована медична ланка почала працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року, згідно з фінансовими звітами, середньомісячні витрати на оплату праці працівників, які працюють у закладах, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу з квітня по грудень 2020 року становили:

керівники закладів - 26 900 грн;

лікарі - 11 тис. грн;

середній медперсонал - 9 тис. грн;

молодший медперсонал - понад 7 тис. грн.

Істотно вищі витрати на оплату праці працівників екстреної медичної допомоги. Це пов’язано також з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженим випадком COVID-19. За квітень-грудень 2020 року вони становили:

керівники - 32 тис. 500 грн;

лікарі - понад 21 тис. грн;

середній медичний персонал - понад 18 тис. грн;

молодший медичний персонал - 9 500 грн.

«У середньому серед регіонів найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Києві (13 800 грн), Київській та Херсонській областях (близько 12 тис. грн). Найнижчі – у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях - 9-10 тис. гривень», - інформує НСЗУ.

При цьому найвищі показники оплати праці лікаря в таких закладах:

офтальмологічних – понад 17 тис. грн;

фтизіопульмонологічних – понад 15 тис. грн;

наркологічних – 14 тис. грн;

онкологічних – понад 13,5 тис. грн.

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі і продовжили зростати у 4 кварталі 2020 року. За січень-грудень 2020 року вони склали:

керівники - 25 700 грн

лікарі - 15 700 грн

середній медичний персонал - 8 600 грн

молодший медперсонал - майже 5 тис. грн.

«Низька зарплата у медпрацівників і значні кошти на рахунках закладів є сигналом для власників медзакладів – органів місцевої влади, які наймають на роботу керівника лікарні. Роль очільника медзакладу суттєво змінилася – заклад вже не є бюджетною установою, яка освоює гроші, а підприємством, яке заробляє їх і розпоряджається ними згідно з фінансовим планом. Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників. Також ми просимо лікарів не підписувати колективний договір формально. Адже цей документ дає можливість відстояти право на гідні умови праці і гідну зарплату», - наголошує НСЗУ.

Нагадаємо, за квітень-вересень 2020 року середня зарплата керівника медзакладу, який надає спеціалізовану допомогу, становила 23,5 тис. грн, лікаря – майже 9 тис. грн, середнього медперсоналу – 7,5 тис. грн, молодшого медперсоналу – 6,1 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2020 року у Житомирській області середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій становила 11 тис. 806 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НСЗУ лікар зарплата медперсонал  
Матеріали по темі