Події

Порятунок сина, покупка в інтернеті та оренда квартири: п’ятеро житомирян «клюнули» на шахрайські схеми і втратили понад 100 тис. грн

26 March 2021, 10:25

Упродовж останніх днів до поліції Житомира надійшло до десятка звернень щодо ошуканств. Найчастіше заявники довіряли шахраям під час купівлі товарів в Інтернеті, або були впевнені, що допомагають рідним у скрутній ситуації. У результаті довірливі житомиряни віддали ошуканцям понад 100 тисяч гривень. За усіма фактами розпочаті кримінальні провадження.

Про це 26 березня повідомила пресслужба ГУНП у Житомирській області.

До Житомирського райуправління поліції звернулася 81-річна житомирянка. Жінка повідомила, що до неї на стаціонарний номер зателефонував незнайомець, який назвався поліцейським. Чоловік повідомив, що її син скоїв дорожньо-транспортну пригоду і для уникнення ним кримінальної відповідальності жінці повинна заплатити. За пів години незнайомець вже був у помешканні житомирянки. Довірлива пенсіонерка віддала йому усі свої збереження – близько 45 тисяч гривень. Лише пізніше вона зателефонувала сину і дізналася, що ні з ним, ні з іншими членами родини нічого, пов’язаного з ДТП, не сталося.

Таким способом «рятувала» сина й інша 83-річна містянка. Цього разу шахраї збагатилися на суму близько 20 тисяч гривень.

Крім цього житомирян обдурювали і під час торгів на інтернет-сайтах. До поліції звернулася 46-річна жителька обласного центра, яка не дочекалась придбаних меблів. Жінка розповіла, що у мережі знайшла оголошення та телефоном домовився про покупку, після чого перерахувала продавцеві 12 тисяч гривень. Після чого той на телефонні дзвінки вже не відповідав та замовлення не виконав. Аналогічним способом втратили свої заощадження ще двоє житомирян, які переказали ошуканцям близько 20 тисяч гривень.

24 березня оперативники карного розшуку встановили причетність 18-річного житомирянина до ошуканства 36-річного жителя обласного центру. Встановлено, що кілька днів тому парубок взяв нібито у тимчасове користування ігрову приставку вартістю майже 15 тисяч гривень та згодом не повернув власнику. Тож нині триває з’ясування всіх обставин.

А 21-річний житель обласного центру, бажаючи орендувати квартиру, переказав «псевдовласнику» 12 тисяч гривень у якості передплати за 3 місяці проживання. Проте після переказу грошей останній перестав відповідати на телефонні дзвінки, залишивши хлопця ні з чим.

Нині поліцейські встановлюють причетних до правопорушень. Правова кваліфікація вказаних подій - ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Законодавством такі протиправні дії караються від штрафних санкцій до 3 років обмеження волі.

Як повідомляв Житомир.info, 18 лютого 2021 року 83-річна житомирянка та 82-річна жителька села Тетерівка Житомирського району віддали шахраям близько 100 тисяч гривень за «порятунок» рідних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайка шахрайство ГУНП поліція ошуканство  
Матеріали по темі