Суспільство

​Який вигляд має ліс в Овруцькому районі через рік після пожеж та скільки часу потрібно на відновлення екосистеми

27 March 2021, 14:44

Минув майже рік, як на півночі Житомирської області ліквідовували масштабні пожежі.

У квітні 2020 року вони почалися на території 9 лісгоспів в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. Вітер розповсюдив вогонь на великі площі лісів і будинки в Овруцькому та Олевському районах. Тоді від вогню постраждало більше ніж 46 гектарів лісу, а десятки людей залишилися без житла.

Лісівники стверджують, що на відновлення піде чотири роки, а жителям Овруцького району, які втратили власні оселі під час пожеж, виплатили компенсацію.

Працівники Овруцького спеціалізованого лісового господарства продовжують ліквідовувати наслідки: проводять санітарну чистку, вивозять сухі дерева, спалюють неліквідну деревину. У лісгоспі вогонь охопив майже 15 тисяч гектарів угідь.

«Ми перебуваємо на суцільній санітарній рубці, яка, фактично, пройдена стовідсотково пожежею. Як ми бачимо, висота пройденого стовбура вогнем більш як 4 метри. Є низовий відбір і є верховий відбір. По низовому відбору ми бачимо, що дерева пройдені пожежею, а поверхово ми бачимо, що крона самої деревини всохла або зріджена, це ті фактори, які свідчать про те, що дана деревина засохне і в подальшому просто пропаде», - розповідає директор ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Руслан Бондарчук.

Далі готують ґрунт для висадки нових дерев. Цього року у лісовому господарстві планують посадити 535 гектарів лісу.

На територіях лісгоспу посилюють протипожежні заходи. Підприємство закупило системи відеонагляду та квадрокоптери, аби одразу виявляти пожежі.

«В Ситовецькому лісництві у нас тут стаціонарно буде працювати машина, водій і два бійці, які будуть цілодобово чергувати у лісництві та змінюватись. Ми для них будуємо будиночок, щоб вони там мали можливість ночувати й харчуватися та у той період відпочити», - каже директор ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Руслан Бондарчук.

Проїжджаючи повз ліс, помітно, що ґрунт зараз достатньо вологий. Однак на території ще додатково створили штучні протипожежні водойми.

«У порівнянні з іншими роками, ми в тому році у цей період масово тушили пожежі по всіх підприємствах області. Цього року ви бачите, що було достатньо снігу, водойми наповнені, земля волога. Я думаю, що цього року не повинно бути такої ситуації, але якщо трошки сонечко дасть, воно зараз провіє і верес загорить, трава суха загорить, тому треба слідкувати й дотримуватись правил пожежної безпеки всім, всьому населенню», - додає Руслан Бондарчук.

Жителям сіл, які постраждали, спочатку виплатили одноразову грошову допомогу. Потім людям запропонувати збудувати модульні будинки, проте жителі відмовились від цієї пропозиції та отримали компенсацію. 12 сім'ям, які надали усі документи, виплатили по 300 тисяч гривень.

«Я тоді у червні потрапив у глухий кут, не знавши, що запропонувати людям і як їх зіштовхнути з мертвої точки. Було прийнято рішення побудувати та показати, що ми можемо дати. Я дав свої особисті кошти й попросив меценатів, щоб побудували будинок. Людям він не сподобався і вони прийняли рішення отримати по 300 тис. грн. Цей будинок стоїть і мені хочеться, щоб у цьому будинку жили люди, його потрібно добудувати. Там не було підлоги, він не був зовсім підготовлений для життя. Я думаю, що ми з меценатами домовимось та подаруємо цей будинок. Я не відстежував ситуацію, але усім, хто надавав документи, перераховано кошти. Як вони розпоряджалися, це було їхнє рішення, маю величезну надію, що всі отримали. На момент, коли ми виділили по 41 тисячі 500 грн з обласного бюджету, у нас була історія, коли жінка відмовлялася отримати ці кошти, бо відмовлялася надати паспорт. Як ця ситуація вирішилася? До нас кошти не повернулися і я маю величезну надію, що всі люди надали документи й отримали кошти. Я скажу, що додаткових 55 мільйонів було виділено для наших лісових господарств, і коли була виїзна комісія депутатів Верховної Ради, екологічна комісія, ми були в Овручі й тоді була передана перша партія техніки закупленої: мотоцикли й квадроцикли, пожежних машин ще не було, але я знаю, що вони закуплені й поставлені виробниками. Крім цього господарства самі виділяли свої внутрішні кошти. Маю величезну надію, що ми підготовлені до пожежного сезону, на жаль, який відбувається у нас з року в рік. Це природа, життя, але ми не будемо мати таких жорстких наслідків, які ми мали минулого року», - говорить голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

За даними обласної адміністрації за рік в Житомирській області вже відновили 13 тисяч гектарів лісу.

Нагадаємо, 22 квітня 2020 Кабінет міністрів виділив 25 млн грн на ліквідацію наслідків пожеж у Житомирській області. 6 травня Уряд виділив 11,2 млн грн для придбання житла сім’ям, будинки яких були зруйновані пожежею в Житомирській області. 22 травня голова облдержадміністрації Віталій Бунечко своїм розпорядженням визначив розпорядником бюджетних коштів, виділених Кабміном з резервного фонду державного бюджету, Колесниківську сільську раду Овруцького району. До 20 грудня 2020 року сільрада мала подати ОДА звіт про використання коштів. Але 14 липня Бунечко скасував це розпорядження й делегував Овруцькій РДА «виконання функцій щодо придбання житла мешканцям, які потребують відселення з житлових будинків, зруйнованих внаслідок надзвичайної ситуації». 22 липня Кабінет міністрів збільшив суму коштів на 2,2 млн грн: з резервного фонду держбюджету на придбання житла погорільцям виділили 13 млн 373 тис. 655 грн. 15 вересня 2020 прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочого візиту на Житомирщину розповідав, що гроші Урядом виділені й зараз ОДА готує відповідні розпорядження на виділення коштів постраждалим родинам. А голова ОДА Віталій Бунечко пояснював, що спочатку родини захотіли будиночки, а потім всі, хто мав отримати модульні будиночки, написали заяви і попросили виділити по 300 тисяч гривень, а це потребує внесення змін в розпорядження Уряду.

Як повідомляв Житомир.info, на території Житомирської області 16 квітня 2020 року виникла лісова пожежа, яка розповсюдилася на території 8 лісових господарств. Загальна площа пожежі становила близько 30 тис. га й станом на ранок 23 квітня в Овруцькому районі лісові пожежі були локалізовані, але повністю ще не ліквідовані. Вранці 24 квітня пожежники продовжували тушити окремі осередки локалізованих лісових пожеж в Овруцькому та Олевському районах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс пожежа Овруч лісгосп погорілець  
Матеріали по темі