Влада

Влада Житомира знову скаржиться на нестачу землі для виділення учасникам АТО та хоче, щоб їм давали грошову компенсацію

9 April 2021, 12:43

Влада Житомира збирається направити звернення до президента, прем’єр-міністра України та голови Верховної ради щодо компенсації у грошовому еквіваленті за земельні ділянки для учасників бойових дій, учасників АТО.

Відповідний проєкт рішення сесії міської ради оприлюднений 8 квітня.

«Станом на сьогодні до Житомирської міської ради надійшла значна кількість заяв від учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції щодо отримання у власність земельних ділянок на території міста для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд. Однак, враховуючи об’єктивні обставини та відсутність необхідної кількості вільних земельних ділянок, задовольнити всі клопотання не вбачається можливим. Повідомляємо, що ще у 2017 році Асоціація міст України розробила проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій забезпечення земельними ділянками ветеранів війни. Основна мета законопроєкту полягає в тому, щоб всі ветерани війни могли реально реалізувати своє право на отримання земельних ділянок. Зокрема, в законопроєкті запроваджується, як альтернатива праву на отримання земельної ділянки, грошова компенсація її вартості. Компенсація здійснюється з Державного бюджету, що гарантує наявність коштів, оскільки не всі органи місцевого самоврядування мають відповідні кошти», - йдеться у зверненні, яке є додатком до проєкту рішення.

Зважаючи на напружену ситуацію щодо отримання учасниками бойових дій земельних ділянок у власність, а також суспільний резонанс з даного питання, депутатський корпус Житомирської міської ради вважає за доцільне виплатити учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції компенсацію у грошовому еквіваленті за неотримані з об’єктивних причин земельні ділянки. Для вирішення питання щодо виплати компенсації та визначення її розміру міська влада звертається до керівництва держави з пропозицією врегулювати це на законодавчому рівні.

Зауважимо, що відповідне звернення Житомирська міська рада вже направляла до Кабінету міністрів та Верховної ради у 2016 році: рішення щодо направлення звернення було ухвалене на сесії міської ради 24 квітня 2016 року.

«До Житомирської міської ради звернулись більш як 1900 учасників бойових дій із заявами на отримання у власність земельних ділянок на території міста для будівництва та обслуговування житлових будинків. Проте враховуючи об’єктивні обставини, задовольнити всі клопотання не є можливим», - йшлося у зверненні п’ять років тому.

Нагадаємо, на сесії 25 березня 2021 року депутати Житомирської міської ради проголосували за направлення звернення до Кабінету міністрів щодо можливості продажу земельних ділянок, які знаходяться на балансі Міністерства оборони України та не використовуються, з метою прийняття відповідних законодавчих актів для компенсації у грошовому еквіваленті учасникам АТО за не отримані земельні ділянки.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 25 березня 2021 року ухвалили рішення про продаж юридичним та фізичним особам 15 земельних ділянок в Житомирі, на яких розміщені об’єкти нерухомого майна заявників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада звернення земля АТО  
Матеріали по темі