Влада

Верховна рада ухвалила закон про «декрет для чоловіків»: урівняли можливості матері та батька на догляд за дитиною

16 April 2021, 10:16

Верховна рада на засіданні 15 квітня 2021 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законом доповнено Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» новим видом відпустки - відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця. Згідно із Законом, така відпустка надаватиметься одній із перелічених осіб: чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком). Законом визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька)», - йдеться у повідомленні.

Відповідні зміни внесено в статті 179, 181 Кодекс законів про працю України та статті 18, 20 Закону України «Про відпустки».

Законом також доповнено положення статті 182-1 Кодексу законів про працю України та статті 19 Закону України «Про відпустки» щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку та доповнено положення статті 51 Кодексу законів про працю України щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).


Скріншот із законопроєкту

Проект закону за №3695 був зареєстрований у Верховній раді 19 червня 2020 року, серед більш ніж 60 співавторів є один нардеп-мажоритарник від Житомирської області – Тетяна Грищенко (фракція партії «Слуга народу», обрана від Малинського округу №66).

За проєкт закону у другому читанні та в цілому проголосували 269 народних депутатів, його підтримали всі житомирські мажоритарники, крім Ігоря Герасименка, який був відсутній на засіданні.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінет міністрів повинен у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону; забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом; у 2021 році поінформувати Верховну Раду України про стан виконання цього Закону.

Що думають житомиряни про «декрет для чоловіків» та які можливості відкриваються для батьків дивіться у сюжеті

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2020 року перший заступник прокурора Житомирської області Мирослав Пацкан пішов у декретну відпустку по догляду за дитиною до 3-х років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон декретна відпустка декрет для чоловіків дитина сім’я  
Матеріали по темі