Політика

Руслан Годований: Держпрацю хочуть перетворити у «приватну лавочку», а інспекторам виплачувати відсоток від штрафів

28 April 2021, 16:46

Підприємницька спільнота Житомирщини стурбована проектом наказу Міністерства фінансів України щодо затвердження обліку товарних запасів, а також запропонованими змінами у законі, які розширюють повноваження державних інспекторів. Підприємці напередодні написали звернення до обласної адміністрації й ці питання розглянули під час засідання робочої групи.

Підприємиця, голова Громадської ради при ГУ ДФС Тетяна Годовська наголосила на небезпеці введення постанови, яка змушує підприємців ввести облік товарних запасів. За її словами, форма обліку, яку пропонують, є складною та стане навантаженням для підприємців, оскільки доведеться додатково наймати робітників і витрачати кошти. Вона вважає: новий наказ може знищити спрощену систему оподаткування.


Голова депутатської групи «Захист малого та середнього бізнесу» Руслан Годований зазначив, запропоновані зміни до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю» мають корупційні ризики.

«НАЗК написало, що це чиста корупція. Державний інспектор буде отримувати відсоток від виписаних штрафів. Що потрібно було думати, щоб в період карантину дати державному інспектору палку для заробляння грошей? Це що «приватна лавочка»? НАЗК написало, як державний інспектор може сидіти на відсотках від штрафів? Це означає, що він зацікавлений виписувати більше штрафів, а не менше. Це чистої води корупція. Далі: на власний розсуд у будь-який час доби потрапляти до всіх приміщень суб'єкта господарювання. У слідчого менше прав! На власний розсуд допитувати людей, якщо він вважає, що вони перебувають у трудових відносинах. НАЗК розбомбило в пух і прах цей законопроект», - розповідає голова депутатської групи «Захист малого та середнього бізнесу» Руслан Годований.

За результатами засідання підготують звернення від представників бізнесу області до державних органів влади.

«Ми визначили декілька ключових питань. Перше - ми хочемо звернутись до Кабміну, президента України, Верховної ради України, депутатів, які представляють Житомирщину в жодному разі не збільшувати податки, не робити складне адміністрування бізнесу і не наповнювати бюджет за рахунок штрафів і не наділяти великими повноваженнями контролюючі органі. В період карантину навпаки потрібно зменшувати податки, надавати багато свободи. Це був наш меседж, тому що постанова Кабміну й законопроєкт, про який ми сьогодні говорили, абсолютно можуть знищити економіку в Україні. І друге питання - ми через три тижні надамо конкретні пропозиції, які ми бачимо прогалини у червоних зонах, де можна було одному бізнесу дати працювати, іншому допомогти не так, як це бачить держава. Через три тижні покажемо абсурдність деякій речей в червоній зоні», - підсумовує голова депутатської групи «Захист малого та середнього бізнесу» Руслан Годований.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Годований  
Матеріали по темі