Влада

Палац Ганських має стати туристичною меккою України, - голова Житомирської облради

21 May 2021, 16:11

У 222-у річницю Дня народження Оноре де Бальзака у Бердичеві відбулось виїзне засідання робочої групи обласної ради щодо створення туристичного маршруту від Франції до України, який включатиме місця, де бував Оноре де Бальзак, а саме: садиба Ганських у селі Верхівня Бердичівського району Житомирської області.

Про це 20 травня повідомила пресслужба обласної ради.

«Костел Святої Варвари у Бердичеві, який ми щойно відвідали, Маєток Ганських у селі Верхівня – це не просто частина легендарної історії відомого французького письменника Оноре де Бальзака, це наш шанс заявити про Житомирщину на весь світ та залучити в регіон туристів, тим самим давши поштовх розвитку економіки. Палац Ганських взагалі має стати туристичною меккою України, яка з’єднає нашу країну із Францією та Польщею. Я вкотре хочу наголосити на важливості цього культурного діалогу і збереження пам’яті про видатних діячів світової культурної спадщини – таких, як письменник Оноре де Бальзак», - зазначив голова обласної ради Володимир Федоренко.

Учасники засідання обговорили можливості переселення з Палацу Ганських Верхівнянської філії Житомирського агротехнічного коледжу. За словами директора навчального закладу Миколи Тимошенко, він таку ініціативу підтримує, адже розуміє, яке велике значення має збереження культурної спадщини.

«Я щиро вдячний директору коледжу, пану Миколі Тимошенку, за порозуміння та готовність до співпраці. Те що маєток Ганських вдалось зберегти до наших днів – це пряма заслуга коледжу. І ми зробимо все від нас залежне, щоб забезпечити заклад новим гідним приміщенням», - зазначив голова облради.

Французьку сторону на засіданні робочої групи представляв Жан Рош – кавалер ордену Почесного Легіону, ініціатор масштабного фестивалю Balzac Fest в Україні та Тімоте Малонга –керівник проєктів з архітектури і будівництва компанії «Бетен Інтернаціонал».

Присутні заслухали інформація т.в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенія Медведовського щодо питань стану парку на території коледжу.

В свою чергу заступник директора Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації Світлана Ярмолицька поінформувала щодо запланованих заходів на 2021 рік з вшанування пам’яті Оноре де Бальзака.

Учасники засідання обговорили план першочергових дій, які потрібно здійснити аби розпочати реалізацію проєкту.

«Попереду багато роботи, але початок ми разом із вами вже поклали і діяльність нашої робочої групи дійсно може мати історичне значення. Переконаний, що спільними консолідованими зусиллями нам вдасться досягнути гарного результату», - сказав Володимир Федоренко.

Нагадаємо, 2 березня 2021 року голова обласної ради створив робочу групу, яка долучиться до розробки туристичного маршруту від Франції до України місцями, де бував Оноре де Бальзак: ідея створення такого маршруту, який включає садибу Ганських у селі Верхівня Бердичівського району, належить асоціації «Бальзак - Ганська».

Як повідомляв Житомир.info, 26 січня 2021 року у Житомирській облраді відбулась зустріч Володимира Федоренка з президентом французької асоціації «Бальзак-Ганська», ініціатором масштабного фестивалю Balzac Fest в Україні Жаном Роше, під час якої обговорили ідею відновлення садиби Ганських у Верхівні в рамках створення туристичного маршруту від Франції до України місцями, де бував і творив Оноре де Бальзак.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада Бальзак робоча група Федоренко туризм Бердичів  
Матеріали по темі