Місто

​У Житомирі в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» перетворюють проїзд між житловими будинками та ліцеєм на різнокольорову алею

25 May 2021, 16:52

У рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» проїзд між житомирським екологічним ліцеєм № 24 та житловими будинками 105 та 107 на вул. Шевченка перетворюють на артоб'єкт. На час акції, з 20 по 31 травня, рух автомобільного транспорту на ділянці обмежено.

За словами організаторів, така мистецька акція дозволить протестувати практичність створення пішохідної алеї для жителів мікрорайону. Адже через те, що вздовж проїзду немає тротуарів, дітям та дорослим доводиться ділити проїзд з автомобілістами.

«TUMI: шлях до школи» - це невеличкий інфраструктурний проєкт, який впроваджується у Житомирі за підтримки німецької урядової компанії GIZ. В рамках проєкту ми знайшли додаткову фінансову можливість на такий мистецький захід, який є тимчасовою урбаністичною інтервенцією, і ми хочемо цим заходом показати, що ця частинка зони міжквартального проїзду може використовуватися абсолютно по-іншому», - розповідає директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Він вважає, що ідея перетворити проїзд на пішохідну алею не доставлятиме дискомфорту автомобілістам, адже усі будинки навколо мають як мінімум два заїзди у двір.


Координаторка проєкту каже, що до створення малюнку долучаються і ліцеїсти, і жителі мікрорайону.

«Загалом учасників та охочих, які взяли участь в акції - 50 дітей. Але коли ми малюємо, до нас постійно підходять жителі, мами з дітками, першокласники. До 31 травня проїзд буде зачиненим від руху авто, а до нас можуть прийти усі охочі й долучитися до класної акції», - зазначає координаторка проєкту «TUMI: шлях до школи» Аліна Кундіч.

Малюють за ескізом житомирської художниці Анастасії Сладковської.

«Малюк символізує відродження українських орнаментів в сучасному відображенні в переплетінні з геометрією. Фарби сюди піде близько 100 літрів і 700 балонів. Фарба безпечна, триматиметься в залежності від навантаження. Якщо тут буде дуже багато машин, то вона буде до осені», - говорить художниця.

Охочі малюють кожного дня у вільний від навчання час.

«На ділянці малюю від початку, як позвали, не пам'ятаю з якого числа. Я навчаюсь на архітектурі у будівельному коледжі й малюю, закінчила три художні школи. Я асистент художниці. Що мені скажуть, те я і роблю: деколи малюю, деколи матеріали приношу, за дітьми дивлюсь», - відповідає Марія.

«Я малюю перший день, малюємо фарбою та балончиками. Я і навчаюся, і живу поруч», - ділиться Анастасія.

Нагадаємо, в грудні 2020 року в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» біля екологічного ліцею №24 встановили табло-радари вимірювання швидкості авто.

Як повідомляв Житомир.info, в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» чотири навчальні заклади Житомирської ОТГ отримали кошти на покращення своєї інфраструктури. З Корольовського району – Вересівська ЗОШ та ЖЕЛ №24, з Богунського району – ЗОШ №8 та ЗОШ №36. Загалом розглядали мотиваційні листи від 22 навчальних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: TUMI: шлях до школи проїзд малюнок фарба ліцей Шевченка  
Матеріали по темі