Економіка

Верховна рада ухвалила закон про податкову амністію, який почне діяти з 1 вересня 2021 року

15 June 2021, 12:47

Верховна Рада на засіданні 15 червня 2021 року підтримала президентський законопроєкт №5153, яким запроваджується одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків.

Документ підтримали 243 нардепи – повідомляє «Економічна правда».

«Податкова амністія дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання шляхом декларування активів. Законопроєктом передбачається у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Така дата пов’язана з початком роботи Бюро економічної безпеки. Також особи повинні будуть сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року», - йдеться у повідомленні.

Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Проведення податкової амністії зумовлено, зокрема, запровадженням в Україні плану протидії ухиленню від оподаткування (BEPS) та системи автоматичного обміну податковою інформацією (FATCA), що ускладнить виведення грошей в офшори та інші подібні схеми.

Пакет законопроєктів щодо податкової амністії складається з низки документів. Так, у першому читанні 15 червня ухвалили законопроєкт №5154, яким передбачається, що сплачений під час амністії збір належить до загального фонду держбюджету. Рада також 3 червня ухвалила законопроєкт №5155 у цілому – він доповнює законопроєкт щодо амністії у частині валютного регулювання.

Крім того, 15 червня Рада у другому читанні та у цілому ухвалила законопроєкт №5156 щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України.

Як повідомляв Житомир.info, доходи в сумі 1 млн грн та більше з початку 2021 року задекларували 16 жителів Житомирської області: загальна сума задекларованого доходу складає 75,4 млн грн, найбільш задекларував житель Андрушівського району – майже 34,8 млн грн, з яких 30 млн грн – дивіденди.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон податки дохід декларування  
Матеріали по темі