Суспільство

У Житомирській області перевірили аптеки, у двох виявили завищення цін на ліки

17 June 2021, 11:38

Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області провели три планових перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на фармацевтичному ринку області, та встановили завищення роздрібних цін.

Про це 17 червня повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«У ході перевірок було встановлено, що окремі суб’єкти здійснювали реалізацію лікарських засобів за ціною, яка, починаючи з 18.05.2020 року зростала більше ніж на 5 відсотків до роздрібної ціни, без дотримання процедури декларування зміни цін», – йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що з 18 травня 2020 року набула чинності постанова Кабінету міністрів № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Відповідно до Постанови суб'єкти господарювання повинні декларувати намір підняття роздрібних цін, що становить зростання понад 5% на товари, включені до переліку соціально значущих товарів.

«Так, наприклад, без процедури декларування на території області в аптечних закладах здійснювалась реалізація:
• лікарського засобу «Парацетамол, 0,5т №10 Дарниця» із зростанням вартості товару від 16,5% до 18,6% без декларування, відповідно завищення роздрібних цін за одиницю складає від 1,83грн до 2,17грн.
• лікарського засобу «Зіоміцин, таб.в/о 250мг №6» із зростанням вартості товару до 18% без декларування, відповідно завищення роздрібних цін склало від 11,31грн. до 11,51грн тощо», – інформують у Держпродспоживслужбі.

Зазначено, що тим самим суб’єкти господарювання порушили вимоги п.3 Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 341.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області до суб’єктів господарювання застосувало адміністративно-господарські санкції на суму 1,3 тис. грн, посадових осіб, відповідальних за порушення порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, притягнули до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірі 5,1 тис. грн.

У пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в коментарі Житомир.info уточнили, що на території області перевірили три аптеки, порушення виявили у двох з них.

Чи можна повертати товар без чека і що робити, коли вам відмовили, дивіться у відеосюжеті від 15 березня 2021 року

Як повідомляв Житомир.info, за 2020 рік у Житомирській області споживачі добилися повернення 1,3 млн грн за комунальні послуги, сімом жителям віддали гроші за неякісні товари.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба ліки аптека таблетки  
Матеріали по темі