ДОПОМОГА

Поради для житомирян: чи можна повертати товар без чека і що робити, коли вам відмовили

15 March 2021, 18:59

В Міжнародний день захисту прав споживачів журналісти Житомир.info дізнавались, як повернути товар у магазин, якщо він вам не підійшов за розміром, був неякісним або пошкодженим.

Протягом 14 днів після покупки людина може повернути або обміняти товар, при умові, якщо він не використовувався. Повернути товар можна і без розрахункового документа. Для цього варто написати заяву про отримання копії товарного чека, в іншому випадку вимагати запис з відеокамери.

«Людина повинна безпосередньо звернутись до суб'єкта підприємницької діяльності, в першу чергу, з письмовими вимогами. Якщо це непродовольча група законом передбачено письмово. Раніше було визначено, що в усній формі, але на даний час краще письмо, тому що це буде підтвердження. У такому випадку доказ, що ви мали правовідносини й було певне спілкування із суб’єктом та споживачем. Якщо немає розрахункового чека, ми радимо усім споживачам, які до нас звертаються, які втратили розрахунковий документ або прикріпили його і не знайшли, щоб вони зверталися з письмовою вимогою. Якщо суб'єкт буде підтверджувати, що були правовідносини, тоді можна вчиняти певні вії відповідно до законодавства», - розповідає начальниця відділу контролю у сфері захисту споживачів ГУ ДПСС Анастасія Моргалюк.


Фахівці Держпродспоживслужби зазначають, що під час карантину збільшилася кількість покупок і інтернет-магазинах та скарг на них. Найчастіше фіксують звернення про невідповідність продукції. Аби уникнути проблем, фахівці рекомендують повністю оплачувати товар після його отримання або вимагайте розрахунковий документ.

«Як каже мій знайомий: це купівля кота у мішку. Тому що взагалі краще, якщо обираєте продукцію, то обирати сайти, які працюють вже не перший рік, які мають інформацію, які дають розрахунковий документ, з якими можна налагодити листування, які йдуть на контакт. Є, на жаль, така тенденція, що частіше почали звертатись. якщо брати попередні роки, то було трішки менше. Якщо ви отримуєте продукцію у поштовому відділенні, то краще її оглянути, подивиться, чи працює вона, чи немає дефектів. Якщо ви виявили дефекти, то краще скласти акт-претензію на Новій почті й не отримувати цю посилку, тому що немає інформації у кого отримали. В загальному через це питання може бути не вирішене, а якщо ви оформите цей акт, бувають випадки, що не вирішується це питання.Якщо ви замовляєте якусь продукцію в інтернеті, обов'язково вимагайте, щоб був розрахунковий документ, товарний або фіскальний чек. Бо більшість звернень, які до нас надходять, до головного управління, споживачі не знають у кого купують продукцію. По-перше, на сайті не розміщена ніяка інформація про суб'єкт або якщо розміщена, то недостатня, тобто місце знаходження. Це велика проблема, тому що для того, щоб нам вчинити певні дії, людині потрібно, щоб вона зазначила найменування і де суб'єкт знаходиться», - каже начальниця відділу контролю у сфері захисту споживачів ГУ ДПСС Анастасія Моргалюк.

Фахівці зазначають, що випадки, коли продавець погодився б обміняти товар після спливу 14 днів є винятком з правил і трапляються доволі рідко.

Варто зазначати, що не всі товари можна повернути, це стосується лікарських препаратів, деяких засобів сангігієни, дитячі іграшки і товари для новонароджених, тканини, постільна білизна, друковані видання, DVD-диски, інструменти для манікюру та ювелірні вироби.

Якщо ж адміністрація магазину відмовляється повертати кошти чи обмінювати товар, звертайтеся до управління захисту споживачів Держпродспоживслужби. Якщо ви оплатили товар і він не надійшов, потрібно звернутися до поліції.

Нагадаємо, у липні 2020 року в головному управлінні Держпродспоживслужби в області інформували про невдалу покупку взуття жителькою смт Озерне Житомирського району. В одному з магазинів ТРЦ «Глобал UA» жінка купила взуття, яке, як виявилося, було з істотним недоліком. Віддавати гроші у магазині відмовились, однак жінка добилася повернення коштів з допомогою спеціалістів управління захисту споживачів Держпродспоживслужби – їй повернули 1400 грн.

Подібне порушення прав споживачів фіксували й у грудні 2020 року. Так, споживач купив у житомирському ТРЦ «Глобал UA» взуття, а воно, як виявилося, було з істотним недоліком. Віддавати гроші у магазині відмовились, натомість запропонували безкоштовно відремонтувати взуття. Однак ремонт дефектів не усунув. Чоловік змушений був звернутися до головного управління Держпродспоживслужби, аби повернути кошти за неякісний товар – 1370 грн.

А жительці одного з райцентрів Житомирської області вдалося повернути 3950 грн за подаровані на новорічні свята брендові парфуми, які виявилися неоригінальними.

Як повідомляв Житомир.info, за 2020 рік у Житомирській області споживачі добилися повернення 1,3 млн грн за компослуги, сімом жителям віддали гроші за неякісні товари.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: товар споживачі Держпродспоживслужба покупець магазин  
Матеріали по темі