Здоров'я

Минулого року в Житомирській області менше половини немовлят перебували на грудному вигодовуванні до 6 місяців

2 August 2021, 11:57

З 1 по 7 серпня 2021 року проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

Про це повідомляє Житомирський обласний центр громадського здоров’я.

«Оптимальне грудне вигодовування критично важливе – завдяки йому можна було б щорічно рятувати понад 820 000 дітей у віці до 5 років. В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована 1995 року. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». А з 2004 року в закладах системи охорони здоров’я України, де отримують медичну допомогу матері і діти, впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини», яка є невід’ємною частиною правової та політичної бази України у сфері охорони материнства і дитинства. Одночасно з Всесвітнім тижнем та на виконання наказу МОЗ України від 28.10.2011 року № 715 «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини» проводиться Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під гаслом: «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність», - йдеться у повідомленні.

За даними обласного центру громадського здоров’я, за 2020 рік у Житомирській області серед дітей до 1 року перебували на виключно грудному годуванні:

до 3 місяців – 2305 дітей (26,25 %);

до 6 місяців – 3761 дитина (42,83 %).

В ОЦГЗ уточнили, що статистично це дві окремі групи, тобто тих дітей, яких годували від народження до 6 місяців, не враховували в групу дітей, яких годували лише до 3 місяців.

«Грудне молоко є ідеальною їжею для немовлят. Воно безпечне, нешкідливе і містить антитіла, які допомагають захистити від багатьох поширених дитячих хвороб. Завдяки ранньому початку грудного вигодовування – протягом години після народження дитини – забезпечується захист від інфекцій і знижується смертність новонароджених. Виключно грудне вигодовування протягом шести місяців має багато переваг. Основною з них є захист від шлунково-кишкових інфекцій. Грудне молоко є також важливим джерелом енергії і поживних речовин для дітей у віці 6-23 місяців. Діти, що перебувають на грудному вигодовуванні, рідше мають надмірну вагу або ожиріння і менш схильні до діабету в більш пізньому віці. У жінок, які годують грудьми, також знижується ризик появи раку грудей і яєчників», - наголошує Центр громадського здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, 7 липня 2017 року в житомирському ботанічному саду в рамках проєкту «Молочні ріки любові» 29 годуючих мам влаштували спільну фотосесію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦГЗ немовля грудне вигодовування новонароджений  
Матеріали по темі