Події

СБУ викрила двох жителів Житомирської області, які у підпільному цеху вилучали вибухівку з авіабомб і снарядів часів Другої світової війни

5 August 2021, 16:32

У Житомирській області СБУ викрила чорних копачів, які планували налагодити незаконний продаж тротилу. Зловмисники вилучали вибухівку з авіабомб і артилерійських снарядів часів Другої світової війни. Правоохоронці виявили у ділків майже 15 кг вибухової речовини – вже підготовленої до збуту та «законсервованої» у боєприпасах.

Про це 5 серпня повідомив пресцентр СБ України в Житомирській області.

«Підпільний цех зловмисники облаштували поблизу житлових будинків одного із селищ у Житомирській області. Це становило небезпеку для місцевих жителів. Адже неналежне поводження з боєприпасами могло призвести до їх детонації і масштабних надзвичайних подій», – йдеться у повідомленні.

Було встановлено, що нелегальний бізнес організували двоє жителів Бердичівського району. Боєприпаси вони збирали на місцях колишніх бойових дій. Знайдені снаряди ділки самостійно розкривали, порушуючи правила відповідної безпеки.

За оперативними даними, вилучену з боєприпасів вибухівку вони планували реалізувати представникам кримінальних кіл.

Під час обшуків у підпільному цеху правоохоронці, серед іншого, виявили:

- дві ємності із заготовленим тротилом;
- 37 авіаційних бомб різного калібру;
- артилерійський порох.

Вилучені боєприпаси були знищені на спеціальному полігоні.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами припасами та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної діяльності.

Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники Управління СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими Бердичівського районного відділу поліції та за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури уточнює, що обшуки у сараях біля житлових будинків, де працювали «ділки», проводилися 4 серпня.

«За даними слідства, двоє жителів міста Бердичева і Бердичівського району, 1976 та 1977 років народження, у місцях ведення боїв під час Другої світової війни відшукували за допомогою металошукачів бойові припаси, які не вибухнули. Привозили їх до господарських приміщень, що поруч із житловими будинками, де їх демонтували. У середу, 4 серпня, за місцями зберігання, демонтажу снарядів, авіаційних бомб, вибухових речовин проведено санкціоновані обшуки. Під час обшуків виявлено та вилучено пластикові банки із тротилом (майже пів кілограма) 5 порожніх корпусів авіабомб та снарядів, 2 артилерійські постріли, артилерійський порох, 37 осколкових авіабомб різного калібру (2,5 та 10 кг) категорії небезпечності – «надзвичайно небезпечні», в яких міститься вибухова речовина тротил, загальною масою майже 15 кг у тротиловому еквіваленті», – пише прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці березня 2021 року поблизу однієї з АЗС у Житомирі затримали 35-річного чоловіка під час збуту двох стартових пістолетів, перероблених під бойові. Чоловіка, який у підпільній зброярні переробляв стартові пістолети під стрільбу бойовими набоями, засудили до 5 років ув’язнення з іспитовим терміном три роки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ вибухівка боєприпас авіабомба артснаряд  
Матеріали по темі