Економіка

У Житомирі бізнес-клімат гірший, ніж у Бердичеві. Результати дослідження

3 September 2021, 12:57

Програма USAID КЕУ презентувала рейтинг міст-учасників Індексу конкурентоспроможності міст України 2021.

Про це 2 вересня повідомляє Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

«Одинадцять міст – Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Мукачево, Бахмут, Тернопіль, Вінниця, Маріуполь, Олександрія, Мелітополь та Чернігів є містами з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням у цьому році. Такими є результати дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ) 2021», яке провела Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) спільно з компанією Інфо Сапієнс,Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. За результатами проведеного опитування та зібраних статистичних даних з міст, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій підготовлено звіт та рейтинг міст-учасників, а також проаналізовано показники ІКМ 2021 з минулорічними - ІКМ 2019/2020.Різниця у значеннях ІКМ для 1-го та 45-го місця зберігається великою - 67,65 до 36,84, також 27 з 45 міст увійшли до ТОП-6 найкращих міст як мінімум в одному з компонентів, що свідчить про суттєву різницю у діловому кліматі, політиці місцевих рад, та як результат, - конкурентоспроможності кожного міста», - йдеться в інформації.


Міський голова Житомира, Сергій Сухомлин, який долучився до Програми ІКМ, відзначив, що українські міста конкурують між собою за інвестора, але в першу чергу конкуренція йде з польськими, чеськими містами, які мають можливості залучити українських робітників. Він додав, що «створення такого індексу і робота українських міст із покращення інвестиційного клімату, це ще і конкурентність країни».

Зазначимо, що за індексом конкурентоспроможності серед 45 міст лідером є Хмельницький , який отримав 67,65 бала, що на 2,24 бала перевищує показник Івано-Франківська (65,41 бала), який посів другу сходинку. Бердичів посідає 19 місце (56,77 балів), Житомир – 23 місце (53,03 бали). Останнє місце в Одеси – 36,84 бали.

ІКМ складається з 10 компонентів для оцінки різних аспектів конкурентоспроможності міст, які місця за кожним показником займають Житомир та Бердичів – дивіться далі.

Започаткування бізнесу

Найшвидшу реєстрацію бізнесу у 2019 –2020 роках було зафіксовано у Бердичеві (2,6 дня), Рівному (3,6 дня), Шостці (3,7 дня), Сумах (3,9 дня) та Житомирі (3,9 дня).Це у 1,5 –2 рази швидше ніж у середньому на рівні країни –6,3 дня. Найдовше державна реєстрація відбувалася в Дніпрі (14,4 дня) та Умані (14 днів).

Бердичів – 4 місце, Житомир – 29.

Доступ до публічного майна

Лідерами стали два міста – Слов’янськ та Бахмут, які отримали по 7,93 бала. Окрім цього, високий результат отримало лише одне місто –Хмельницький (7,05 бала). Високі результати лідерів були забезпечені прозорістю доступу до інформації про комунальну власність та муніципальну нерухомість, наявність у бізнесу документів на право власності/оренди земельних ділянок.

Житомир – 13 місце, Бердичів – 18.

Прозорість та відкритість даних

Лідером стало місто Бахмут, яке отримало 9,10 бала.На другій сходинці знаходиться Хмельницький (8,51 бала), а на третій Нікополь (8,49 бала). Усього високі результати (більше 7-мибалів) отримали 9 міст, у яких респонденти найкраще оцінили доступ до інформації про місцевий бюджет, публічні закупівлі та місцеві регуляторні акти.

Житомир – 18 місце, Бердичів – 21.

Вартість дотримання законодавства

Тут найбільша кількість міст отримала високі бали (більше 7) – усього 22 міста з 45-ти. При цьому лідерами Компонента стали Краматорськ (9,07 бала) та Кам'янець-Подільський (9,02 бала). У топ 5 за кількістю балів також входять Нікополь (8,74 бала), Тернопіль (8,46 бала) та Мукачево (8,31 бала). Високий результат забезпечили низькі часові та/або грошові витрати бізнесу на виконання місцевих регуляторних актів, спілкування з інспекторами.

Бердичів – 15 місце, Житомир – 32.

Податки та збори

Високі оцінки отримали лише три міста – Шостка (7,07 бала), Бердичів (7,06 бала) та Мукачево (7,02 бала). Дещо нижче за кількістю балів розташувалися Кам’янець-Подільський (6,89 бала) та Бровари (6,83 бала). Вказані міста змогли отримати високий результат завдяки нижчим витратам бізнесу на сплату податків, нижчим часовим витратам на адміністрування податків та зборів, нижчому рівню обтяжливості місцевих податків та пільгам зі сплати місцевих податків та зборів.

Бердичів – 2 місце, Житомир – 17

Неформальні платежі та корупція

Усього 9 міст продемонстрували високі результати –7 і більше балів. Саме в цих містах зафіксовано поєднання таких факторів, як низький рівень поширеності корупції та високий рівень поінформованості бізнесу про антикорупційні заходи міської влади. Водночас найгірша ситуація з корупцією зафіксована в Рівному (2,95 бала), Одесі (2,98 бала), Запоріжжі (3,56 бала), Полтаві (3,73 бала) та Черкасах (3,73 бала).

Бердичів – 26 місце, Житомир – 35.

Безпека ведення бізнесу

Усього 13 міст отримали високі оцінки – 7 і більше балів. Високі результати цих міст зумовлені поєднанням таких факторів (усіх або більшості), як менше поширення тіньового бізнесу, менше поширення рейдерства та менші витрати на безпеку.

Бердичів – 29 місце, Житомир – 31.

Лідерство міської влади

Тут лідером стало місто Бахмут, яке отримало 8,80 бала. До групи лідерів також входять Івано-Франківськ (8,27 бала), Хмельницький (8,17 бала), Вінниця (7,99 бала), Мукачево (7,52 бала) та Мелітополь (7,48 бала). Лише вказані вище міста набрали високі оцінки (більше 7 балів) завдяки позитивному ставленню влади до бізнесу та налагодженому публічно-приватному діалогу. У середньому серед усіх опитаних третина (33,4%) вважає, що міська влада «дуже добре» або добре» ставиться до приватного бізнесу. Найкраще оцінюють підтримку міської влади в Бердичеві (61,6% опитаних), Хмельницькому (61,5%), Мелітополі(57,6%) та Мукачеві(55,1%).

Бердичів – 9 місце, Житомир – 16.

Ресурси для розвитку

Усього лише 7 міст змогли отримати більше 5-ти балів. Досягнути найвищих результатів вказані міста змогли за рахунок відносно високих оцінок у рамках трьох вимірів, що утворюють цей компонент: «Людські ресурси», «Фінансові та інфраструктурні ресурси», «Інфраструктура підтримки бізнесу».

Житомир – 19 місце, Бердичів – 44.

Підтримка інновацій

Лідерами є міста Львів (7,62 бала) та Івано-Франківськ (7,10). Лише ці два міста отримали високий результат – 7 або більше балів. Дещо нижче розташувалися Луцьк (6,56 бала), Київ (6,31), Маріуполь (6,12) та Хмельницький (6,02). У містах, яким вдалося стати лідерами цього компонента, зафіксовано вищий рівень співпраці з науково-дослідними установами та запровадження інновацій. Підприємці цих міст краще оцінюють підтримку інноваційних програм міською владою. Окрім цього, в окремих містах активно функціонують кластери.

Житомир – 18 місце, Бердичів – 33.

Також цікаво, що на у Житомирі та Бердичеві опитані назвали найбільшими перешкодами для ведення бізнесу епідемію коронавірусу та низький купівельний попит споживачів.



Повний звіт ІКМ 2021 та рейтинг усіх міст можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, 2 вересня 2021 року проектний менеджер Офісу реформ КМУ за напрямком інвестиційний клімат Артем Сачук в інтерв’ю розповідав, чи приваблива Житомирська область для іноземних інвесторів та що вони очікують від місцевої влади, чому деякі великі проєкти так і не були реалізовані, скільки треба виділяти з місцевого бюджету на розвиток індустріальних парків і на що скаржаться місцеві інвестори.

Як повідомляв Житомир.info, Офіс ефективного регулювання BRDO презентував рейтинг «Regional Doing Business – 2020», який відображає сприятливість інвестиційного клімату в українських обласних центрах: Житомир посів першу сходинку в рейтингу найкомфортніших міст для ведення бізнесу в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес інвестиції дослідження підприємець  
Матеріали по темі