Місто

Житомирські контролери розповіли про свою роботу: як штрафують «зайців» та на яких маршрутах працюють

17 September 2021, 13:53

Майже пів року у Житомирі працює Служба контролю громадського транспорту. 9 контролерів щодня перевіряють наявність квитків у пасажирів, санітарний стан транспорту, роботу кондуктора та водія.

Контролери говорять: працюють у дві зміни, кожного дня на різних маршрутах.

«В основному працюємо з шостої ранку, якщо на першу зміну», - каже контролер Тетяна Ганношина.

«Бувають рейди, тоді працюємо з п’ятої ранку. Кожного для різні маршрути, сьогодні може бути Богунія, а завтра Крошня. Що робимо: привіталися, сіли в тролейбус, починаємо перевірку пасажирів і кондукторів. Перевіряємо, щоб давали квиточки, бо є випадки, коли не дають квитки або дають повторно квитки кондуктора. Бувають випадки, коли пасажири користуються чужим посвідченням, яке дає право на пільговий проїзд, підробляють посвідчення, особливо учасники бойових дій», - говорить контролер Микола Груша.


Кожен з 9 контролерів має спецформу: жилетка, нагрудний знак та відеореєстратор.

Зазвичай працюють у парі. Контролери Тетяна та Микола говорять: пасажири бувають різні, трапляються й конфліктні ситуації.

«Вчора був випадок. Хлопчик 16 років їхав по єдиному квитку, у якому термін до 2020 року. Він молодий, почав говорити: «зараз вам натовчу пику», нецензурні слова говорив. Ми його висадили, бо він неповнолітній», - ділиться контролер Микола Груша.

Якщо пасажир не сплатив за проїзд, контролер виписує штраф, який потрібно одразу сплатити.

«Квитанція на 120 грн, корінець віддаємо до бухгалтерії, а квитанція надається пасажиру. Він дає нам кошти, а ми даємо квитанції. Зараз ще можна через «Приват24» сплатити», - розповів Микола Груша.

За день контролери перевіряють більшість маршрутів у місті. Зазвичай, це відбувається на маршрутах, де немає кондукторів.

«Начальник служби відділу контролю планує роботу контролерів заздалегідь, і завжди змінює маршрути їх перевірки. Ми маємо завдання – перевірити кожен маршрут. Але наразі вже декілька маршрутів без кондукторів, тому більше уваги ми приділяємо саме цим маршрутам», - пояснює директор КП«Житомиртранспорт» Андрій Гнеличко.

Кошти за сплачені штрафи йдуть до бюджету, переконує директор КП«Житомиртранспорт».

«За останній місяць (ред. за серпень)було накладено понад 110 штрафів за проїзд без квитка. Також були зроблені акти зауважень на роботу кондукторів та водіїв, ця інформація надається керівництву трамвайно-тролейбусного управління. За місяць перевірено понад 3500 бортів. 120 грн в електротранспорті, а 160 грн в комунальному автобусі, штраф накладається у 20-кратному розмірі від вартості проїзду», - говорить директор КП«Житомиртранспорт» Андрій Гнеличко.

Кількість контролерів у місті планують збільшити. До кінця вересня їх стане 16 осіб. А з початку 2022 року працюватиме 32 контролери.

Нагадаємо, у Житомирі з чотирьох маршрутів зняли кондукторів, через рік в усіх тролейбусах працюватимуть лише водії.

Як повідомляв Житомир.info, 10 березня на сайті Житомирської міської ради опублікували проєкт рішення виконкому «Про впровадження Служби контролю громадського транспорту Житомирської міської територіальної громади».

А 12 березня міський голова розповів, чим займатиметься Служба контролю громадського транспорту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: контролер штраф тролейбус маршрутка пасажир  
Матеріали по темі