Влада

Кабмін підтримав законопроєкт щодо кримінальної відповідальності за підроблені документи про щеплення:від штрафу до тюрми

22 September 2021, 15:08

Кабінет міністрів підтримав розроблений Міністерством охорони здоров’я законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень.

На засіданні 22 вересня 2021 року проєкт був підтриманий та направлений на розгляд до Верховної ради.

У пояснювальній записці зазначається, що проєкт закону розроблений на виконання рішення РНБО від 30 липня 2021 року, яке введене в дію указом президента від 18 серпня 2021 року.

«Пандемія COVID-19 забрала життя майже 4 мільйонів осіб у світі та більше 50 тисяч українців. В Україні з березня 2020 року з метою з метою запобігання поширенню COVID-19 вживається усіх можливих карантинно-обмежувальних заходів, проте найефективнішим способом подолання цієї пандемії є вакцинації проти COVID-19, що активно проводиться на сьогодні. Поряд з цим на даний час в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ситуації щодо підроблення документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19, що у свою чергу несе пряму загрозу життю та здоров’я громадян України», - наголошують розробники законопроєкту.

Кримінальний кодекс України пропонується доповнити статтею 321-3 «Підроблення документів, що стосуються профілактичних щеплень»: за використання завідомо підроблених документів передбачений штраф у розмірі від 17 до 34 тис. грн або обмеження волі до 2 років; медичного працівника за внесення завідомо неправдивих відомостей до відповідних документів пропонують карати штрафом від 34 до 68 тис. грн або позбавленням волі на строк до 2 років; виготовлення з метою збуту карається штрафом від 85 до 170 тис. грн або позбавленням волі на строк до 3 років.


Нагадаємо, Житомирський райвідділ поліції в середині вересня цього року відкрив кримінальне провадження для перевірки інформації про втручання в електронну систему з метою підробки сертифікату про вакцинацію.

За результатами сьомого муніципального опитування, проведеного з 12 травня по 3 червня 2021 року, 57% житомирян вважають епідемію коронавірусу загрозливою, але 43% зовсім не готові вакцинуватися.

Як повідомляв Житомир.info, Уряд на засіданні 13 вересня 2021 року встановив нові карантинні норми та умови для власників «жовтих» і «зелених» COVID-сертифікатів. Рішенням Державної комісії ТЕБ та НС з 23 вересня 2021 року в усіх регіонах України буде встановлений «жовтий» рівень епіднебезпеки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ щеплення МОЗ сертифікат вакцинація ККУ  
Матеріали по темі