Суспільство

На кордонах в Житомирській області продовжують перевіряти дійсність СОVID-сертифікатів, в Україні 86 особам вже оголосили про підозру у підробці

5 October 2021, 12:46

Прикордонники нагадують, що у пунктах пропуску в Житомирській області перевіряють дійсність СОVID-сертифікатів. Для перевірки використовують цифрові фільтри SafeBorder. В Україні відкрили 486 кримінальних проваджень за фактом підробки СОVID-документації та 85 особам вже оголосили про підозру.

Про це 5 жовтня північного кордону Держпродспоживслужби.

«Державна прикордонна служба підвищує комфорт, безпеку та швидкість перетину кордону через впровадження інновацій. Понад місяць прикордонники в діючих пунктах пропуску на Житомирщині та Київщині застосовують електронну перевірку COVID-19-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію громадян, негативний результат тестування або одужання від хвороби. Інспекторам прикордонного контролю достатньо лише просканувати QR-код, наданого особою під час перетину кордону, сертифікату та отримати на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа. Кожен COVID-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код. Також електронна система передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа, його приналежності відповідній особі та виявляти підроблені сертифікати. Діючий додаток програмного забезпечення «SafeBorder» перевірений у співпраці з Єврокомісією і забезпечує непоширення персональних даних громадян. Додаток не зберігає і не передає дані прочитаних COVID-сертифікатів.

Зауважимо, що прикордонниками 9 загону з початку року було виявлено 41 недійсний COVID-сертифікат у громадян під час перетину кордону», - йдеться у повідомленні.

На сайті кіберполіції зазначають, що 5 жовтня під час спільного брифінгу кіберполіції, Мінцифри та МОЗ начальник Департаменту кіберполіції розповів, що органи Нацполіції вже відкрили 486 кримінальних проваджень, 85 особам вже оголосили про підозру.

«Громадяни, котрі виготовляють і продають підроблені Covid-сертифікати та ПЛР-тести, намагаються не лише обманути систему охорони здоров’я, своїми діями вони наражають на небезпеку усіх оточуючих. Окрім цього, виготовляючи підроблену документацію вони підривають авторитет держави на міжнародній арені піддаючи сумніву легітимність українських Covid-сертифікатів» - підкреслив Олександр Гринчак.

У свою чергу перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб розповів про генерацію підроблених COVID-сертифікатів у застосунку Дія: «Для того, щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в Дії, лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані до електронної системи охорони здоров’я. Це дуже легко відслідкувати, адже він підписує це своїм е-підписом. Спільно з Кіберполіцією ми ретельно відстежуємо випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів».

У МОЗ кажуть, що керівників установ, де були зафіксовані випадки підробки медичних даних, вимагатимуть відсторонити від роботи.

«На сьогодні ми вже направили листи-подання до власників 15 закладів охорони здоров’я, де, можливо, відбувалась підробка медичних даних, з вимогою відсторонити від роботи керівників установ. Очікуємо на вжиття відповідних заходів. По кожному з цих випадків правоохоронними органами ведуться розслідування», - зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

Нагадаємо, 22 вересня Кабмін підтримав законопроєкт щодо кримінальної відповідальності за підроблені документи про щеплення: від штрафу до тюрми. Українцям, що свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме, — штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні в Житомирі поліція почала розслідувати втручання в електронну систему для підробки сертифікату про вакцинацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-сертифікат перевірка прикордонник поліція кіберполіція  
Матеріали по темі