Влада

Дослідження Мінцифри показало недостатній рівень відкриття даних владою Житомира

20 October 2021, 16:11

Україна займає лідерські позиції за темпами розвитку сфери відкритих даних у Європі. Серед держорганів лідер відкриття даних — Державна податкова служба. А також Антимонопольний комітет, Державна митна служба, Офіс Генерального прокурора, Міністерство освіти та науки. А серед міст — найкращий рівень реалізації політики відкритих даних у Харкові, Маріуполі, Хмельницькому, Тернополі та Львові.

Про це 20 жовтня інформує Урядовий портал з посиланням на Міністерство цифрової трансформації.

«Такі дані дослідження, яке провело Міністерство цифрової трансформації разом із проектом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». У звіті «Оприлюднення та оновлення відкритих даних розпорядниками інформації у 2020 році» проаналізували рівень відкритості даних у містах та органах державної влади. Для того, щоб моніторити рівень відкриття даних держорганами та містами, вони щорічно подають до Мінцифри картку оцінки стану оприлюднення та оновлення відкритих даних. У дослідженні оцінили 56 органів державної влади та 81 місто за 2020 рік», - йдеться у повідомленні.

Серед основних критеріїв оцінки:

потенціал оброблення та аналізу відкритих даних;

якість оприлюднених наборів даних;

залучення користувачів до процесу оприлюднення;

оцінка впливу оприлюднених наборів відкритих даних.

«Відкриті дані допомагають контролювати роботу органів влади та мають значний антикорупційний потенціал. Фінансова звітність, інформація про бюджет громади, показники забруднення води, рух громадського транспорту, виплати лікарям, дороги, де плануються ремонтні роботи, - ці дані є в держави, вони можуть бути корисними для людей, а тому мають бути відкритими. Більше відкритих даних – більше зручних і якісних послуг для людей. Дослідження стимулюватиме якісну конкуренцію між розпорядниками відкритих даних та допоможе обмінюватися досвідом і провідними практиками», - інформує Мінцифри.

З аналітичним звітом можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3oOIDFl

Зазначимо, що в Рейтингу впровадження політики відкритих даних у містах обласного значення є три міста Житомирської області, всі вони мають недостатній рейтинговий рівень: Житомир на 37 місці – загальна оцінка 17 (max 59), 29% впровадження політики, Коростень на 40 місці – загальна оцінка 15, 25% впровадження політики, Новоград-Волинський на 66 місці – загальна оцінка 7, 12% впровадження політики.

ttttt

Нагадаємо, за результатами сьомого муніципального опитування, проведеного з 12 травня по 3 червня 2021 року, житомиряни вважають своє місто економічно відсталим і не унікальним, але роботою мера та міської ради більшість задоволена.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами 2019 року Житомир опустився на 12 місце в «Рейтингу прозорості міст», який в лютому 2020 року оприлюднила Трансперенсі Інтернешнл Україна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінйифри прозорість рейтинг відкриті дані дослідження 
Матеріали по темі