Здоров'я

У Житомирі готуються до піку захворюваності на коронавірус та розраховують на ліжко-місця для хворих у районній та обласній лікарнях

21 October 2021, 14:56

У житомирських лікарнях, які приймають хворих на COVID-19, нині одночасно перебуває приблизно 350 пацієнтів. А це в рази більше, ніж навесні.

Про це 21 жовтня в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Він наголосив, що нова хвиля коронавірусу агресивніша, ніж була доти.

«Ми вже впевнено наближаємося до червоної зони. І в нас у лікарнях в середньому перебуває приблизно 350 людей, які лікуються від ковіду. Хочу сказати, що ця хвиля набагато складніша, ніж це було навесні. Бо тоді всього 30-40 людей потребувало кисню. Зараз майже 90% людей з тих, які потрапляють у лікарні, потребують кисневої терапії», – зазначив міський голова.

З його слів, об’єми використання кисню у лікарнях значно збільшились.

«Ми в минулому році встановили і кріоциліндри, обладнали наші лікарні всім необхідним для того, щоб подавати цей кисень. Якщо в минулому році ми на добу використовували приблизно 600-700 літрів на лікарню, то зараз цей об’єм доходить до 1,5 тонни на добу. Це говорить про те, що ця хвиля набагато складніша. І картина проходження хвороби теж набагато складніша. Ми кожен день втрачаємо людей, кожен день в нас у зведенні 2, 4, 6 людей, яких помирають в Житомирі», – акцентував мер та закликав житомирян вакцинуватися.

Водночас Сергій Сухомлин запевняє, що кисню у лікарнях достатньо. Разом з тим, про його запаси говорить досить обережно, оскільки, як зазначалося, пік захворюваності ще не настав.

«Додаткові кошти (на придбання кисню) не потрібні, кошти є, вони виділені. І в лікарнях вони є. Більше того, вони, лікарні, отримують ці кошти і за рахунок пакетів НСЗУ, які фінансують лікування. Там цих коштів достатньо. Просто фізично компанії, які виграли тендери і поставляють кисень, не можуть дати більше кисню – в них виробництво не дозволяє, то ми зверталися до обласної адміністрації. В понеділок (18 жовтня) проходила селекторна нарада по всій Україні, і держава зараз буде давати ще й інших постачальників кисню для того, щоб все ж у лікарнях він був. Я не хочу когось лякати, що кисню немає – все нормально, все є планово. Але ми розуміємо, що це ще не пік. І може бути ситуація, що через тиждень-два-три кількість хворих у нас буде у два рази більшою. Нам потрібно вже буде не півтори тонни, а три тонни кисню, тому ми прогнозуємо це, вже зараз піднімаємо питання перед Урядом, перед обласною державною адміністрацією. І держава працює над тим, щоб дати додаткові об’єми кисню», – повідав міський голова.

Нині в житомирських лікарнях в резерві приблизно 250 ліжко-місць для пацієнтів з COVID-19, однак їх може виявитись замало, каже мер. Тому розраховує, що хворих житомирян прийматимуть Житомирська районна та обласна лікарні.

«Все, що ми можемо закрити, перевести під кисень, все, що ми можемо забезпечити по двох наших лікарнях – це приблизно 600 місць. У нас зараз зайнято постійно приблизно 350. Ось останні тижні пішло більше навантаження. Нам треба мінімум два тижні, щоб почати людей виписувати з лікарні, щоб місця з’являлися. У нас ще є запас, але ми поки що не розуміємо, на якій ми стадії зараз знаходимося. Якби ми розуміли, коли буде пік, тоді могли б спрогнозувати. У нас є в резерві приблизно 250 місць. Але тут і районна лікарня зараз буде відкриватися для прийому хворих, і буде відкриватися обласна лікарня, тому ми маємо надію, що область допоможе. Бо коли ця хвиля починалася, ми приймали хворих з інших громад також. Коли прийдемо до максимуму своїх можливостей, нам потрібна буде підтримка з області», – сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 20 жовтня під час засідання виконавчого комітету міської ради розповіла заступниця мера Марія Місюрова розповіла, що в Житомирі відслідковується негативна динаміка щодо кількості нових заражень коронавірусом. Зросла і чисельність пацієнтів, які потребують госпіталізації, збільшилась і потреба у кисні.

Як повідомляв Житомир.info, за добу 20 жовтня у Житомирській області лабораторно підтвердили 1562 випадки коронавірусної хвороби – найбільше по Україні. 18 хворих в області померли від ускладнень, спричинених COVID-19

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 кисень  
Матеріали по темі