Події

Студенток, які постраждали під час пожежі в житомирському гуртожитку, виписали з лікарні, одна з них розповіла подробиці події

22 October 2021, 15:19

У ніч на 20 жовтня в студентському гуртожитку Житомирського агротехнічного коледжу, що в мікрорайоні Крошня, сталася пожежа.

Що трапилося та як себе почувають постраждалі, журналісти Житомир.info дізнавалися 22 жовтня.

П’ятий поверх, Кімната номер 48, саме тут все трапилося. Про те, що тут нещодавно була пожежа свідчать, чорна стеля, здерті шпалери, знищена розетка та пошкоджене підвіконня.

Дівчина, що мешкає тут, пішла до іншої кімнати, не вимкнувши обігрівач, через що на поверсі відбулося задимлення.

«Діти на даний період перебувають на канікулах, тому що рівень захворюваності (на коронавірус) великий, було прийнято рішення відпускати дітей на канікулярний період, до 7 листопада діти мають приїхати на навчання. Крістіна, яка мешкала у цій кімнаті, залишилася. Сталося відключення електричної енергії, безперечно, був увімкнутий електронагрівач, вона боялася бути одна і спустилася до подруги, тим часом увімкнулась електроенергія, запрацював нагрівач, ну і у зв'язку з тим, що це, як то кажуть, «надзвичайно надійне виробництво», китайське, сталося його розплавлення. Пожежі як такої не було, хоча в інтернеті пройшла така інформація, відкритого вогню не було, було просто задимлення приміщення», – розповідає керівник підрозділу з охорони праці Житомирського агроколеджу Олександр Сівченко.


Рятувальники організували евакуацію більше ніж ста осіб.

«Вже за 25 хвилин пожежу ліквідували. Внаслідок загорання знищений матрац та розетка, пошкоджені ліжко та стеля. На гасінні працювало 13 рятувальників і 3 одиниці техніки», – розповіла речниця ДСНС області Ірина Романюк.

Через задимлення у гуртожитку постраждало двоє дівчат. Одна з них – це шістнадцятирічна Вікторія, яка живе по сусідству. Дівчинка розповіла, чому одразу не евакуювалася разом з іншими.

«Почалася пожежа, почав йти сильний дим. Ми почули гучні крики з коридору, що в кімнаті є дівчинка. Всі побігли евакуюватися на вулицю, спочатку я побігла на перший поверх, погукала нашу вахту і хлопців, щоб вони допомогли вибити двері. Коли двері вибили, пішов дуже темний та теплий дим, так вийшло, що ним надихалися багато. Там нікого не було, але дівчина почула, як туди заходила її сусідка, тому вона і подумала, що вона там залишилася. Потім всі почали евакуйовуватися, тому що почали приїжджати пожежні машини, але поки вони їхали, всі вийшли з поверху, залишилися я і та дівчинка, вона пройшла дві кімнати й сказала, що далі не піде, я добігла всі інші кімнати й потім вибігла», – ділиться потерпіла Вікторія.

Вікторія отруїлася димом, і лише сьогодні, 22 жовтня, її виписали з лікарні.

«Коли я спустилася, у мене було запаморочення, а через 10 хвилин мені стало гірше і мені викликали «швидку». Потрапили ми до реанімації, де провели ніч, у нас був дуже тяжкий стан, у дівчинки більш-менш, а у мене тяжкий. Потім нас перевели до відділення і поставили діагноз «гостре отруєння продуктами горіння». Зараз стан більш-менш нормальний, мені дозволили поїхати додому. Тому що всі злякалися йти, а це була година ночі, й всі студенти могли спати. Якби, не дай Боже… Так постраждала лише я, а могли постраждати багато студентів. В той період я не думала про свій стан, я думала, щоб нікого не залишилося», – потерпіла Вікторія.

Також дівчина зазначає: в гуртожитку заборонено користуватися обігрівачами, але деякі студенти все-таки зігріваються таким чином.

Керівник підрозділу з охорони праці Житомирського агроколеджу Олександр Сівченко каже: опалення у гуртожитку дійсно ще не вмикали, адже студентів відправляють на канікули. Також він зазначив, що наразі у гуртожитку студентів немає, всі поїхали додому.

«Опалення ми вмикаємо 5 листопада, тому що з 8 починається навчальний процес», – сказав керівник підрозділу з охорони праці Житомирського агроколеджу Олександр Сівченко.

Нагадаємо, Житомирська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі в студентському гуртожитку Житомирського агротехнічного коледжу.

Як повідомляв Житомир.info, у ніч на 20 жовтня 2021 року в студентському гуртожитку Житомирського агротехнічного коледжу, що на в мікрорайоні Крошня, сталася пожежа. Рятувальники евакуювали з приміщення 107 осіб. Внаслідок пожежі постраждали двоє дівчат, 2005 та 2006 років народження. Їх госпіталізували.

Які умови проживання та чи наявна протипожежна безпека у гуртожитках житомирських вузів, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники гуртожиток ЖАТК студентський гуртожиток студент  
Матеріали по темі