Новини компаній

Глава IT-компанії Roosh формує першу AI-екосистему в Україні

26 October 2021, 10:36


Сергій Токарєв запускає проект AI House для популяризації штучного інтелекту


В Україні була створена перша екосистема, спрямована на розвиток штучного інтелекту (AI) і машинного навчання (ML). Проект отримав назву AI House і зміг об'єднати людей, що працюють в індустрії інформаційних технологій.

Автором ініціативи став Сергій Токарєв, глава компанії Roosh, яка візьме на себе частину фінансових зобов'язань за проектом. До нього приєдналися засновник програми Reface і керуючий партнер Roosh Ден Дмитренко, а також представники AI-стартапу ZibraAI, венчурної студії Pawa і декількох українських вузів.

Ключовий місією проекту ініціатори бачать формування сприятливого середовища для вивчення і популяризації AI і ML в Україні. Зокрема, будуть створюватися навчальні заклади з оновленою і просунутою системою підготовки майбутніх IT-фахівців. Одним з таких вузів стане Computer Science University, який Сергій Токарєв планує заснувати у співпраці з Київською школою економіки. Крім того, зовсім скоро відкриється перша безкоштовна офлайн-школа Machine Learning в Києві.

AI House має намір проводити і навчально-розважальні заходи: олімпіади, навчальні буткемпи і конференції, воркшопи, хакатони, а також гостьові лекції, спікерами в яких виступлять представники різних технічних професій. Таким чином, увага буде приділена вивченню як AI і ML, так і суміжних дисциплін. Підприємці, інвестори, працівники STEM-спеціальностей отримають можливість ділитися своєю унікальною експертизою, розповідати про останні технологічні ідеї і напрацювання і об'єднувати зусилля з однодумцями для створення стартапів.

Як повідомив Сергій Токарєв, бажання взяти участь в проекті вже висловили доцент Корнельського університету Володимир Кулешов, професор Торонтського і Українського католицького університету Олександр Романко, бізнес-ангел і адвайзер Європейської комісії Альберто Бетелл, голова ради директорів Genesis Philanthropy Group Геннадій Газін, CTO Reface Олесь Петрів і CTO Pawa Борис Працюк.

В результаті AI House стане не просто освітньою платформою, а повноцінним ком'юніті, до якого зможуть приєднатися як початківці талановиті програмісти, так і експерти з багатим досвідом. Разом вони зможуть розкрити потенціал технології машинного навчання і сформувати ясну картину AI-світу.

Крісло генерального директора нової організації зайняв Богдан Паламар, який раніше був відповідальним за стратегічні завдання в IT-компанії Ciklum. Як і Сергій Токарєв, він усвідомлює важливість впровадження більш продуктивної системи освіти в таких галузях, як AI і ML.

За його словами, вивчення технології машинного інтелекту в вузах починається лише на останніх курсах, тоді як майбутнім фахівцям було б куди корисніше почати відточувати свої навички і реалізовувати теоретичні задуми на ранніх етапах. AI House може дати їм таку можливість.

Ідея створення екосистеми AI не нова, визнає Сергій Токарєв. Схожі проекти вже успішно запускалися в декількох країнах Європи, і AI House, незважаючи на свою молодість, має намір скласти їм конкуренцію на цьому ринку.

«Велика кількість талановитих розробників в Україні дозволяє нам на це розраховувати», - не сумнівається інвестор.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ІТ програмування  
Матеріали по темі