Місто

У Житомирі почали реконструкцію майдану Мистецькі ворота: що саме планують зробити та яким буде сквер

11 November 2021, 17:56

У Житомирі вже розпочали реконструкцію майдану Мистецькі ворота, який розташований у привокзальній частині міста. Територію огороджено парканом і зараз там проводяться демонтажні роботи.

«На минулому тижні пройшла закупівля процедури реконструкції «Мистецьких воріт» загальною вартістю в 7 млн грн. На сьогоднішній день з підрядником підписано договір на виконання робіт, зараз ідуть підготовчі роботи з демонтажу. Планується оновити сквер, замінити покриття на більш нове та сучасне, озеленити територію та встановити нове освітлення. Сквер був у занедбаному стані, багато років там не проводили ніякі будівельні роботи. Вже роботи в цьому році розпочато, об’єкт буде перехідний, завершення робіт планується до літа 2022 році. Ми не доходимо до так званої "вхідної брами", пам’ятка в нашу реконструкцію не потрапила, від пам’ятки та сходів ми доходимо до колишнього кінотеатру «Урожай», — каже начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.


Що саме там планують зробити та який вигляд матиме майдан «Мистецькі ворота», розповіла головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

«З самого початку перед планування проектування ми викладали проєкт на спільне обговорення, спочатку концепцію в трьох видах показували депутатам. Потім проєкт розміщували в соціальних мережах, хотіли почути думку усіх житомирян, яка концепція їм сподобалася. Тому, був задум створити подвір’я. Вхідна брама була побудована в стилі Сталінського ампіру, і щоб усе це підкреслити ми вирішили залишити всередині невеликий фонтанчик, адже з самого початку там було велике озеро з фонтаном та будинком, куди прилітали лебеді і люди їх годували. Тому ми передбачили невеликий фонтан та скульптури, розширили основну алею, з боку зробили місця для сидінь, додали клумби та цікаве геометричне озеленення, яке чудово підійде до цього стилю. Лавки також хочемо виконати в цьому стилі з кованими елементами, з деревом, білого кольору, щоб це було ошатно. Мешканці акцентували увагу, щоб ми не ставили ніяких сцен, щоб це було більш для спокійного відпочинку», — розповідає головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

Ольга Бронштейн переконана, оновлений майдан буде привертати увагу не лише житомирян, а й туристів.

Нагадаємо, управління капітального будівництва Житомирської міської ради 15 вересня 2021 оголосило тендер на реконструкцію території благоустрою майдану Мистецькі ворота з очікуваною вартістю 7 млн 302 тис. 568 грн.

Як повідомляв Житомир.info, 2 серпня 2021 року секретар міської ради Віктор Клімінській надав інформацію про спрямування депутатських коштів: зокрема на окрузі №6 витратять 4 млн грн на реконструкцію майдану Мистецькі ворота.

Про те, що саме планують зробити на майдані «Мистецькі ворота» та який вигляд він мав влітку 2021, дивіться у відеосюжеті від 16 червня.

Облущена арка, занедбані будівлі, новобудова та сміття: що ховається за «Мистецькими воротами» у Житомирі у фоторепортажі від 23 липня 2021.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: майдан "Мистецькі ворота" реконструкція УКБ Глазунов  
Матеріали по темі