Економіка

​В Україні будують завод з виробництва скловати, запуск заплановано на 2023 рік, – Ліщина

25 November 2021, 16:22

В Україні запустять виробництво мінеральної вати зі скловолокна, яке дозволить замістити більш ніж на 2/3 імпорт із Білорусі та Росії. Інвестиції у будівництво заводу становили понад 30 млн євро, повідомив підприємець, співвласник заводу Izovat, компанії «Українські лісопильні» та інших підприємств Сергій Ліщина. Про це пише РБК-Україна.

«Хочу поділитися чудовою новиною. Днями підприємство «Завод мінераловатних виробів», власником якого я є, підписало контракт на постачання виробничого обладнання з італійською компанією Gamma Mecсanica, що дозволить незабаром розпочати випуск скловати в Україні. Вже через 11-13 місяців обладнання має надійти до України. Відповідно, до кінця 2022 року ми зможемо розпочати його монтаж безпосередньо на виробничому майданчику», - розповів підприємець.

Ліщина повідомив, що завод будується з нуля в Житомирській області як green field інвестиція, і сума вкладень перевищує 30 млн євро. Завод створює 150-180 нових робочих місць і випускатиме 15 млн квадратних метрів або 18 тис. тонн скловати на рік.

«Для розуміння, сьогоднішній ринок скловати становить 23-25 тис. тонн на рік. У грошовому виразі це близько півмільярда гривень. І практично весь цей обсяг імпортується із Росії та Білорусі», - уточнив Ліщина.

Він підкреслив, що скловата є енергоефективним та екологічним будівельним матеріалом. Крім того, сучасне обладнання заводу допоможе знижувати рівень побутових та промислових відходів – лінії дозволяють використовувати як сировину до 80% склобою.

«А для його плавки використовуватимуться печі, які працюють за рахунок електрики, а не спалювання твердого палива. Загалом виходить у всіх відносинах корисний для людей і країни проєкт. Ми дуже розраховуємо, що зможемо запустити завод уже в першій половині 2023 року», - розповів Ліщина.

Раніше Ліщина заявляв в інтерв’ю, що крім будівництва нового заводу з виробництва скловати також замінить лінію з виробництва мінеральної вати Izovat, що дозволить збільшити потужності з 80 до 120 тис. тонн на рік.

РБК-Україна

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: завод скловата Ізоват Ліщина  
Матеріали по темі