Влада

​Житомирянкам пояснили, коли та куди звертатися, аби стати на військовий облік, та за яких умов їх можуть призвати

29 December 2021, 18:49

З нового 2022 року в Україні жінки певних професій, віком від 18 до 60 років, зобов’язані стати на військовий облік. У переліку опинилось безліч популярних професій: лікарі, журналісти, програмісти, юристи, працівники ресторанів та готелів, усього до списку входить понад 100 професій. Коли та куди звертатися жінкам, аби стати на військовий облік, розповіли у Житомирському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Вступив в дію наказ Міністра оборони № 313 від 11 жовтня 2021 року. Згідно цього наказу визначено перелік посад і професій, жінки можуть ставати на військовий облік військовозобов’язаних. Керівництвом держави прийнято рішення, що протягом 2022 року буде надана така можливість всім жінкам, які підпадають під даний перелік, стати на військовий облік, звертаю увагу — за місцем реєстрації. Тобто необхідно прибути до територіального центру комплектування і підтримки, подати заяву. З собою мати паспорт або ID картку, ідентифікаційний код, диплом про освіту, а також довідку з роботи, що підтверджує, за якою професією працює жінка. Військовий начальник територіального комплектування визначає, чи підлягає жінка взяттю на військовий облік для військовозобов’язаних, якщо підпадає, вона проходить військово-лікарську комісію та зараховується на облік військовозобов’язаних. За законом визначено, якщо жінка має професію або спеціальність, має досвід роботи за даною професією, або здобула спеціальність в навчальному закладі», — розповів т.в.о начальника відділу військового обліку Житомирського ОТЦК та СП Віктор Нагорнюк.

У Житомирському обласному військовому комісаріаті кажуть: поки що жінок не планують призивати на військову службу.

«Відразу хочу заспокоїти, що призивати ніхто нікого поки не буде. У разі введення воєнного стану або повної мобілізації, можливий такий варіант, що будуть призивати, але не усіх, а визначені спеціальності найбільш необхідні для ЗСУ. Також законом визначено порядок проходження зборів, порядок надання відстрочок від проходження зборів. Якщо будуть проходити якісь навчання, жінок можуть залучити, але лише за їхнім бажанням», — каже Віктор Нагорнюк.

Жінки, які протягом 2022 року не стануть на військовий облік, мають в наступному році сплатити штраф.

«З 1 січня 2023 року вони будуть притягуватися до адміністративної відповідальності, це штрафи у розмірі 850-1700 грн на даний час», — зазначив Віктор Нагорнюк.

Нагадаємо, Житомирський військкомат проводить відбір на військову службу за контрактом: зарплата – від 10,2 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовий облік жінка ЗСУ військкомат армія  
Матеріали по темі