Фоторепортаж

Журналістам показали, як перевіряють укриття у Житомирі. Фоторепортаж

26 January 2022, 16:38

21 січня у Житомирі розпочали планову перевірку стану укриттів. На позачерговому засіданні виконкому 25 січня було прийнято рішення «Про попередження та реагування на надзвичайні ситуації», а 26 січня журналістам показали, як перевіряють укриття та пояснили різницю між найпростішим укриттям і сховищем. Такі перевірки є плановими і відбуваються щорічно. Увагу приділяють будівельним конструкціям та перекриттям, входам і виходам, системі каналізації та водопостачання.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський розповідає, що найпростішим укриттям може бути підвальне приміщення, у якому чисто, сухо, немає сторонніх запахів, не проходять магістральні мережі, мають бетонне перекриття або цегляне склепіння.

“Є сховища. В них найвищий ступінь захисту. Це певна категорія об’єктів на підприємствах, які мають певний статус з цивільного захисту або виконують певні завдання в інтересах держави. До прикладу, це “Рудь”, “Ліктрави”, залізнична станція. Там ступінь захисту 5 кг/см3. Там можуть перебувати тільки працівники, громадяни туди доступу не мають. Інша категорія - протирадіаційні укриття. Вони знаходяться поза містами, у сільських населених пунктах і у них інша кваліфікація і призначення. А є найпростіші укриття. В одному з них ми зараз перебуваємо. Вони для всіх мешканців, для дітей в школах, для всіх підприємств, установ і організацій, які не мають спеціального статусу. А ще є споруди подвійного призначення. Ми зараз цю тему намагаємося реалізувати в Житомирі. Все нове будівництво, маркети, супермаркети, де є підземні парковки, які можуть використовуватися для перебування людей.

Він каже, що перелік житлових будинків, підвальні приміщення яких можливо у разі необхідності, використовувати, як найпростіші укриття для населення, можна знайти на сайті міської ради. Проте, щоб переглянути, його доведеться завантажити у форматі документу. Датується публікація травнем 2021 року і станом на той час тут вказано 521 укриття. Зараз цю інформацію уточнюють, за словами Миколи Дідківського, деякі адреси виключаються, а деякі - додаються.

“Сьогодні на облік взято 521 укриття у багатоквартирних будинках. Вони відповідають потребам 260 тисяч населення. Але ви маєте зрозуміти просту річ - сьогодні все добре і приміщення відповідає, а завтра аварія каналізаційної мережі і приміщення стає тимчасово непридатним. Тому ми періодично оновлюємо дані про їх стан. Ця перевірка допоможе дізнатися, в якому вони стані, виключити непридатні та додати придатні укриття, надати керівникам та головам ОСББ рекомендації про те, що зробити, щоб привести укриття в належний стан. Відповідальним за укриття є той, хто утримує чи в кого є на балансі приміщення. На жаль, зараз в типовому договорі голів ОСББ нема безпекового питання, але це вже людська відповідальність за мешканців, які обрали та довірилися йому. Ніякий структурний підрозділ не може впливати на це, це приватна власність співмешканців.”, - розповів Микола Дідківський.

Першою точкою перевірки стало ОСББ за адресою Лермонтовська, 20. Голова ОСББ Іван Колесник показує, що тут є два підвали з різними входами. Вони розраховані на мешканців цього та прилеглих будинків. На дверях написано, у яких квартирах є ключі, проте голова запевняє, що ключі є у всіх квартирах і проблем з доступом немає. Лампочки на вході зараз немає, проте обіцяють встановити у межах 12 годин, які даються на те, щоб привести у готовність приміщення у разі необхідності. Тут є вказівники та стрілки, є вода, каналізація, електроенергія, тут сухо та чисто. У підвалі є комірки, зберігаються особисті речі, проте, згідно з нормами, це допустимо.

Другий будинок знаходиться за адресою Пушкінська, 25. Тут голова ОСББ Олена Горобець каже, що їх укриття розраховані лише на мешканців їх будинку, стороннім, за її словами, тут місця не вистачить, вона вважає, що кожен будинок сам має чистити свої підвали і дбати про них. Тут також сухо, дуже тепло, є вказівники і стрілки, вода, каналізація, електроенергія, багато додаткового місця, не зайнятого комірками, зберігаються палети та дошки, з яких можна облаштувати місця для сидіння.


Третій будинок за адресою Старий бульвар, 10 не зовсім відповідає вимогам - хоча тут є все необхідне, навіть місткості для води, проте більша частина приміщення зайнята дерев’яними комірками. За словами Миколи Дідківського, це не є великою проблемою, адже всі ці дерев'яні конструкції жителі можуть швидко демонтувати і винести, звільнивши місце для людей, тож приміщення може бути використане, але як обмежене з рекомендаціями.

Нагадаємо, 25 січня на засіданні міськвиконкому ухвалили рішення «Про попередження та реагування на надзвичайні ситуації» та розповіли, що перевірка укриттів в обласному центрі продовжується.

Як повідомляв Житомир.info, 24 січня 2022 року після чергового «замінування» шкіл і дитячих садочків Житомирський міський голова Сергій Сухомлин повідомив про намір створити групи з батьків та працівників навчальних закладів для перевірки повідомлень про замінування. Першими навчання щодо допомоги поліції у перевірці інформації про замінування пройшли представники медичних закладів Житомира. Хвилю фальшивих замінувань у Житомирі поліція називає елементом «гібридної війни» та просить не піддаватися провокації.

Анна Максимова, фотокореспондент Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття перевірка Дідківський підвал сховище будинок  
Матеріали по темі