Місто

У відреставрованому магістраті в Житомирі – холодно, спеціалісти думають, як вирішити проблему з новою системою опалення

28 January 2022, 18:16

23 серпня 2021 року в Житомирі урочисто відкрили відремонтовану будівлю колишнього магістрату на Замковій горі. Після ремонту тут планували розмістити музей природи та історії.

Минуло п’ять місяців, будівлю досі не ввели в експлуатацію, а з початком морозів виявили проблеми з опаленням. Кілька днів тому у будівлі було трохи більше ніж 2 градуси, зараз температура дещо збільшилася.

«Фахівці «Житомиртеплокомуненерго» буквально щойно закінчили обстеження і вони сказали, що підготують свої варіанти вирішення проблеми, але з того, що вони побачили, це не дуже втішні попередні коментарі, починаючи від ІТП і закінчуючи тим, як розведені батареї по залах, трохи неправильно», - розповідає директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Відповідно до технічних умов, температура теплоносія, який подається до Магістрату має бути 70-90 градусів, але по факту надходить менше ніж 60 градусів.

«Скоріш за все, цей проєкт був розрахований на київські реалії, де не кількістю, а якістю доганяють температуру. Підрядник каже, що ми робили по тому проєкту, який був нам виданий на руки, порушень ми ніяких не допускали. Але знову ж таки, виходячи з того, що 2-5 градусів було кілька днів і якісь певні речі були вчинені, ситуація вирівнюється, це означає, що проблеми були і помилки були допущені. Я не хочу брати на себе таку відповідальність. Що робити далі: сьогодні попрацює, умовно буде 12 градусів, це не та температура, яка дає змогу працювати, а наступний опалювальний сезон як ми будемо виходити із ситуації?», - каже директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Замовником робіт є департамент регіонального розвитку обласної державної адміністрації. Там нам повідомили, що питання з опаленням має вирішувати балансоутримувач, тобто Житомирський краєзнавчий музей. Адже підрядник зробив все за проєктом, і зауважень до нього не було.

«Балансоутримувач повинен укласти договір на постачання теплоенергії та вже вирішувати з «Житомиртеплокомуненерго», яка температура поступає до магістрату», - зазначає заступник директора департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Сергій Сорокін.

За коментарем ми звернулися і до департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА.

«Інформація, якою ми володіємо, як департамент культури молоді та спорту, ми переймаємося і нам це дуже неприємно. Ви розумієте, що є замовник і є виконавець робіт. У такому випадку, з відповіді департаменту розвитку на запит, який ми надавали, вони чітко зазначили: ремонтно-реставраційні роботи ще не закінчені та об'єкт в експлуатацію не зданий, більше я вам не можу надати інформації», - говорить т.в.о. директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Сергій Козловець.

Як пояснив директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин, магістрат не має власної котельні, а якщо збільшити температуру у загальній мережі, мешканці житлових будинків, які знаходяться поруч, отримуватимуть величезні платіжки за тепло.

«Проблему магістрату вирішити треба - змінити конструктивне рішення, яке вони застосували, тому що, коли робилась технологічна схема опалення магістрату, ніхто до нас не звертався з технічними умовами. Сьогодні з 10-ї години разом із керівництвом магістрату розбираються що і як. Я вам одразу скажу, що є дві істоті умови - обсяг теплоносія і потужність теплообмінника, який там поставили», - каже директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради Дмитро Рогожин.

Наступного тижня спеціалісти «Житомиртеплокомуненерго» мають надати технічне рішення, щоб розв'язати проблему з опаленням у Магістраті.

Нагадаємо, будівля магістрату – одна з найяскравіших архітектурних пам'яток на Замковій горі в Житомирі. Зараз вона належить краєзнавчому музею і після ремонту тут планують розмістити природничу та історичну експозиції. Реставраційні роботи розпочали у вересні 2019 року. Проте на початку 2020 року через епідемію коронавірусу та карантин ремонтні роботи призупиняли. У липні 2020 ремонтні роботи відновили, а у вересні директор департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта повідомив, що реставрацію колишньої будівлі житомирського Магістрату на Замковій горі у Житомирі завершать наприкінці 2021 року через недофінансування.

Який вигляд мав житомирський Магістрат у березні 2021 року дивіться у фоторепортажі.

Як повідомляв Житомир.info, 22 квітня 2019 року пресслужба Житомирської ОДА оприлюднила проєкт реконструкції магістрату, додавши, що після ремонту туди перенесуть житомирського мамонта, а поруч облаштують музейний сад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: магістрат опалення музей ЖТКЕ  
Матеріали по темі