Здоров'я

Чому хворому на епілепсію під час нападу не можна розтискати зуби та як йому допомогти. Пояснення житомирського лікаря

8 February 2022, 18:06

Втрата свідомості, судоми та напади – характерні симптоми для епілепсії. На обліку в житомирській лікарні №1 перебуває 53 хворих на епілепсію, у лікарні № 2 – 21 пацієнт. У міжнародний день боротьби з епілепсією ми вирішили дізнатися, що це за хвороба, та як надавати першу медичну допомогу людям, які мають цей діагноз.

«Це захворювання, яке виникає у людей з раннього віку, фактично з дитинства, супроводжує таких людей все життя і такі люди спостерігаються у лікаря-психіатра, а судомні синдроми — це синдроми, які виникають внаслідок черепно-мозкових травм, пухлини головного мозку, можливо, як наслідок інсульту. Дуже часто виникає внаслідок вживання алкоголю або психотропних речовин. Як правило судоми у таких пацієнтів розвивається в більш старшому віці», — розповідає невропатолог КП «Лікарня № 1» Сергій Дацкевич.


Лікарі кажуть: люди, в яких трапляються епілептичні напади, можуть нічого не пам’ятати.

«Проявом епілепсії та судомних синдромів є судомні епілептичні напади. Якщо брати класифікацію, синдромні напади можуть бути великі або генералізовані — це те з чим найчастіше стикаються пересічні люди, це напад який супроводжується втратою свідомості, судомами кінцівок і тулуба, а також мимовільним сечовипусканням і прикусом язика. Після такого нападу люди нічого не пам’ятають. Крім того, є так званні малі напади, це короткочасні втрати свідомості навіть без судом, але це все також є проявами епілепсії або судомних нападів», — пояснює Сергій Дацкевич.

За словами лікаря-невропатолога Сергія Дацкевича, сам по собі епілептичний напад несе мінімум загрози, найбільшу загрозу представляє травмування під час нападу.

«Такі люди, якщо вони лежать на твердій поверхні, можуть під час судомного нападу пошкодити м’які тканини голови, обличчя і, відповідно, це будуть травматичні ушкодження. Ні в якому разі не можна застосовувати жодних предметів до роту пацієнта. Є думка що треба розжати зуби, щоб людина не задихнулася, не захлинулися, але цього категорично робити не можна. Необхідно по можливості притримати пацієнта від того, щоб він не пошкодив сам себе під час нападу, паралельно потрібно викликати швидку допомогу і бути з таким пацієнтам до моменту прибуття швидкої допомоги», — каже Сергій Дацкевич.

Як повідомляв Житомир.info, станом на кінець березня 2018 року в Житомирській області нараховувалося майже 900 хворих на епілепсію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: епілепсія хворий  
Матеріали по темі