Суспільство

Єпархія Московського патріархату програла суд за церкву в селі Житомирського району, яка перейшла у ПЦУ, і тепер судиться настоятель

22 February 2022, 11:40

Настоятель церкви в селі Калинівка Житомирського району Олександр Хрустюк хоче через суд скасувати рішення про перехід релігійної громади до Православної церкви України, яке було ухвалене ще в 2019 році.

Наприкінці 2021 року Хрустюк звернувся з позовом до «Релігійної громади Покрова Пресвятої Богородиці Житомирсько-Овруцької єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) с.Калинівка Житомирського району Житомирської області» про визнання недійсним протоколу загальних зборів та визнання недійсним нового статуту і ухвалою від 22 грудня Господарський суд Житомирської області відкрив провадження у справі.

«В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що про загальні збори, які відбулись 06.07.2019, не було повідомлено керівника - настоятеля церкви ОСОБА_1 (Хрустюк), голову парафіяльної ради та її членів. Крім того, збори всупереч вимог чинного законодавства проходили без участі людей, які постійно відвідують храм та приймають активну участь в житті парафії», - зазначається в ухвалі.

Скріншот з ухвали Господарського суду Житомирської області

Зауважимо, що за церкву в селі Калинівка з 2020 року судилася Житомирська єпархія Української православної церкви (Московський патріархат), яка позивалася до Житомирської облдержадміністрації щодо скасування розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади, яка перейшла в ПЦУ.

Справу розглядав Господарський суд міста Києва, який ухвалою від 2 листопада 2020 року відкрив провадження за позовною заявою єпархії, а рішенням від 13 січня 2022 року у задоволенні позовних вимог відмовив, бо позивач 24 вересня 2021 року подав заяву про зміну предмета позову.

Скріншот з рішення Господарського суду міста Києва

Як повідомляв Житомир.info, у селі Калинівка Житомирського району 3 листопада 2019 року стався конфлікт біля церкви: місцеві жителі, які проголосували за перехід в Православну церкву України, відтісняли людей, що блокували вхід до церкви, де знаходились представники УПЦ МП. Тоді ж юрист Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ пояснював, що приміщення церкви не закріплене за релігійною громадою і, фактично, є комунальною власністю, але оскільки церква є пам’яткою архітектури, то рішення про її передачу громаді має прийматися на обласному рівні, але спочатку треба юридично визначити власника майна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква ПЦУ суд статут релігійна громада УПЦ настоятель МП  
Матеріали по темі