Події

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 10 березня (оновлюється)

10 March 2022, 07:45

П’ятнадцятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 10 березня.

Звернення Президента України Володимира Зеленського увечері 15-го дня війни

«Я Президент адекватной страны и адекватного народа. И отец двоих детей. Никакого химического или любого другого оружия массового поражения на моей земле не разрабатывали. Весь мир это знает. И если Россия сделает что-то подобное против нас – получит жесточайший санкционный ответ».


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 10.03.2022

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

Протягом дня окупанти намагалися закріпитися на захоплених рубежах, здійснювали перегрупування військ, відновлювали боєздатність, поповнювали запаси ракет, боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

У зв’язку зі значними втратами особового складу та зниження темпів наступу противник продовжує формування резерву на території РФ.

На Поліському напрямку противник намагається прорвати оборону захисників України в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Жовтневе, Андріївка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів та блокувати Київ.

На Сіверському напрямку противник зупинений при спробі прорвати оборону Чернігова. Не виключається подальше переміщення противника у напрямку Броварів зі сходу.

На Харківському напрямку противник продовжує безуспішні спроби блокування міста з півночі. До ведення бойових дій в районі Харкова залучені стрілецькі полки, сформовані за рахунок російських резервістів.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти зосереджують зусилля на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузському напрямку окупанти намагалися закріпитися на досягнутих рубежах, встановити контроль над містом Миколаїв та розвинути наступ в напрямках на Запоріжжя і Кривий Ріг.

Російські окупанти зупинені, деморалізовані та несуть значні втрати.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах погодні умови були на нашому боці та заставили кораблі окупантів повернутися до військово-морських баз і пунктів базування.

Збройні Сили України, у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони, чинять шалений опір російським інтервентам, завдаючи йому значних втрат у живій сили та військовій техніці.

Міністерство внутрішніх справ станом на 22.40

Ситуація щодо російського вторгнення. Зведена інформація від МВС станом на 10.03 https://bit.ly/3pUkKfx

Офіс Президента України станом на 22.10

«Хочу ще раз звернутися до бізнесу: відновлюйте виробництва, виводьте людей на роботу там, де це можливо, повертайте працівників. Держава зі свого боку виконує свою роботу». Брифінг Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.


Міністерство внутрішніх справ станом на 21.50

Російські війська завдали нових ударів по Маріуполю та Краматорську. Поліція продовжує працювати на місцях обстрілів.

Окупанти безперервно бомбардують Маріуполь, знищують місто разом з людьми. Сьогодні вдень бомби впали в центрі, поблизу драматичного театру та офісу мобільного оператора «Київстар». Під удар також потрапили житлові будинки в різних мікрорайонах.Ворог прагне позбавити маріупольців зв’язку із зовнішнім світом і будь-якого порятунку. Так, постраждала будівля ГУ ДСНС в Донецькій області. Під час надання допомоги людям під удар потрапила група співробітників роти поліції особливого призначення. У Краматорську російські ракети влучили в один із заводів. Є постраждалі. Інформація щодо жертв уточнюється. На місцях обстрілів працювали поліцейські, рятувальники, військовослужбовці. Військові злочини Російської Федерації в Україні задокументовано. Зібрано докази для гаазького трибуналу.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 21.30

Коротко. Війна. День 15. Відеодайджест


Міністр оборони України Олексій Резніков станом на 21.00

Шановні українці! Наш опір російській інтервенції триває вже два тижні. Ніхто у світі не вірив, що ми вистоїмо. Тим більше – що ми протримаємось так довго. А ми не просто тримаємось. Ми вже переходимо до контратак. Плани ворога зламані. Весь світ це бачить і намагається осягнути зміни. Щиро дякую усім нашим захисникам і захисницям. Усім учасникам народного спротиву. Медикам, рятувальникам, волонтерам. Разом – ми сила, яку не здолати.

Хочу поговорити з вами про те, що відбувається зараз і як нам перемогти у цій війні.

Перше. Зазнавши нищівних втрат, російські окупанти розпочали терористичну війну. Вони поводяться як злочинці і боягузи. Вони вбивають і захоплюють у заручники мирних громадян, жінок та дітей. Станом на 10 березня російські інтервенти вбили більше цивільних українських громадян, ніж загинуло в бою наших військових з усіх структур сектору оборони. Я хочу, щоб це почули не тільки в Україні. А в усьому світі. Кремль бомбить школи, лікарні і пологові будинки. Москва нікого не захищає. Вона знищує. Вони не здатні воювати з нашою армією, гвардією, теробороною. Тому атакують найбільш незахищених. Ми помстимося за кожного українця. Кожен російський терорист відповість за вчинені проти людства злочини! Списки учасників інтервенції та їх пособників у нас є і вони будуть надані всім відповідним інституціям. Ніхто не залишиться безкарним за всі жахи і зло, що вони принесли Україні і світові. Зараз керівництво держави працює над тим, щоб зберегти життя наших людей. Пріоритетом є організація гуманітарних коридорів для евакуації громадян з міст, що піддаються найбільшим атакам. Насамперед, це Маріуполь, міста на Сумщині, Харківщині, деякі передмістя Києва. А також доставка гуманітарних вантажів.Робиться усе можливе, зважаючи, що росіяни не тримають слово.

Друге. Ми цілодобово працюємо над посиленням нашої армії. Я не коментуватиму поставки зброї. Можу сказати, що до України рухаються десятки тисяч шоломів та бронежилетів, медикаменти, інші важливі речі. Я на постійному контакті з командуванням Збройних Сил. У нашої армії достатньо палива. Але ми все одно формуємо додаткові резерви, укріплюємося по усім можливим напрямкам. Розміщуємо додаткові замовлення у наших виробників.

Третє. Я вже казав, що понад 100 тис. українців вступило до лав тероборони. Також понад 200 тисяч наших громадян повернулися з Європи, щоб захищати свою країну. Крім цього є іноземні добровольці, які готові воювати з російським нацизмом. Хочу звернутися до усіх військовозобов’язаних українців. В державі оголошено воєнний стан, триває мобілізація. Командування Збройних Сил просить вас не втрачати контакт. Будьте на зв‘язку, не губіться. Ви потрібні країні! Якщо ви переїхали з родинами до інших регіонів, повідомте місцевий центр комплектування та соціальної підтримки. Ніхто не буде забирати непідготовлених людей до армії і відправляти на фронт. У цьому немає жодного сенсу. Навпаки. Наша армія зупиняє більш чисельного ворога, тому що вона вмотивована, краще навчена і озброєна. Ми не переможемо Росію кількістю. Ми здолаємо її якістю. До бойових підрозділів будуть відправлятися ті, хто має відповідні навички, зброю та оснащення. Просто будьте на контакті з центром комплектування по місцю фактичного проживання. Це потрібно не тільки для оборони, а загалом для країни та економіки. Щоб ми розуміли усі можливості і могли планувати.

Четверте. Щодо економіки. Війна істотно впливає на стан країни. Цього року ми значно менше виробимо і зберемо менший врожай. Бо треба не тільки звільнити наші лани від ворога, треба їх розмінувати. Це час. Ми переможемо Росію, тільки якщо економіка буде працювати і створюватиме відповідні можливість для оборони. Наші партнери, міжнародні фінансові організації оголосили про значні обсяги підтримки для України. Після перемоги ми швидко відновимо усе зруйноване. Але до перемоги ми маємо запустити роботу всього, що можна. У Центральній та Західній Україні будуть розгортатися додаткові виробничі майданчики, які працюватимуть для сфери оборони. Також частину потужностей перенесуть цивільні підприємства, що знаходяться у зоні ризику. Звертаюся до тих, хто був змушений виїхати в інші регіони – не намагайтеся перечекати. Не розраховуйте тільки на свої заощадження. Шукайте роботу. Державна влада буде робити усе можливе, щоб допомогти регіонам адаптуватися до нових реалій. Діятимуть програми прямої підтримки людей. Але міцний тил – це запорука міцної оборони. Все, що може працювати і розвиватися – повинно це робити. Отримуйте зарплату, сплачуйте комунальні послуги, по можливості намагайтеся не випасти з економічних процесів. Ми розуміємо, що багатьом зараз дуже складно. Тому просимо робити те, що у ваших силах. Зараз особливий акцент робиться на забезпечення логістики. Руху не тільки військових вантажів, але гуманітарної допомоги та звичайних товарів. Країна не має зупинятися там, де є можливість.

П’яте. Міжнародні санкції дуже сильно впливають на ситуацію в Росії. Наша армія робить величезну роботу, щоб війна стала максимально непопулярною серед росіян. Але ми маємо реалістично оцінювати ситуацію. Ми усіма силами наближаємо перемогу. Проте ніхто точно не скаже, коли у Росії вичерпається запас міцності. Це може статися пізніше, ніж нам би хотілося. Ми повинні бути готові. Ми повинні не виживати, а навчитися жити в нових умовах. Перезапустити сектор оборони та країну в цілому. Тоді у ворога не буде жодного шансу нас здолати. Я не хочу наводити досвід інших країн, які вистояли у подібних умовах.Ми знаємо різні приклади. Але нам усім треба звикати, що тепер ми самі – приклад і взірець. Для Європи. Для світу. І приклад дуже гідний!

Тримаймо стрій. Підтримуємо близьких. Рухаємося до перемоги. Слава Україні!


Міністерство внутрішніх справ про евакуацію станом на 19.00

  • 10 березня із Сум “зеленим коридором” виїхали 2664 автомобілі, 54 — автобуси. Усього понад 12 тис. людей. Це — колони з Краснопілля, Тростянця та обласного центру. Рятувальники упродовж дня надавали активну допомогу громадянам, які бажали виїхати. Людям допомагали розмістити речі в автобусах, проводили роз'яснювальну роботу, а також надавали психологічну допомогу.
  • Поліцейські Броварщини допомагають евакуйовувати жителів Калинівської територіальної громади. Сьогодні, 10 березня, поліцейським Броварського районного управління поліції вдалося евакуювати мешканців Калинівки, Скибина, Рожівки, Перемоги та Квітневого у більш безпечне місце. Під час евакуації населення співробітники поліції діють оперативно. Особлива увага звертається на людей з обмеженими можливостями, правоохоронці допомагають їм дістатися до транспорту. Поліція продовжує нести службу цілодобово та готова прийти на допомогу.
  • Понад 1000 людей, з яких 100 дітей, допомогли врятувати з-під Романівського мосту поліцейські Київщини. Сьогодні, 10 березня, правоохоронцям вдалося вивезти з окупації мирних жителів Ірпеня. Серед евакуйованих жителів - жінки, діти, особи з інвалідністю. В подальшому людей доставили у безпечне місце.

Офіс Президента України станом на 18.30

Ірина Верещук – про перші результати роботи гуманітарних коридорів.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

Протягом дня захисники України на Поліському та Волинському напрямках змусили противника відійти на невигідні для нього рубежі. На Сіверському напрямку звільнили населений пункт Бакланова Муравійка.

Оборонці Києва стійко утримують рубежі, охороняють об’єкти критичної інфраструктури міста.

Російських окупантів зупинено на всіх напрямках, противник несе значні втрати в особовому складі, озброєнні та техніці.

Загарбники зосередили зусилля на розповсюдженні дезінформації та пропаганди по всіх наявних інформканалах. За допомогою кіберпідрозділів та федеральних ЗМІ ворог активно поширює дезінформацію щодо діяльності вищого воєнно-політичного керівництва України, створює та розповсюджує фейки про прийняття керівництвом нашої держави умов РФ, заклики до припинення вогню та складання зброї українськими військовими. Закликаємо довіряти тільки перевіреним джерелам та зберігати спокій.

Незважаючи на те, що особовий склад збройних сил РФ, який знаходиться на території України, ізольований від об’єктивної інформації, відомості про реальний ганебний для Росії стан речей до них все ж таки надходять. Серед військовослужбовців ширяться чутки про неспроможність міністерства оборони РФ виплачувати грошове забезпечення через дії санкцій, що в свою чергу деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів. В районі населеного пункту Шестовиця Чернігівської області окупанти шукають спосіб здатися в полон.

Разом переможемо! Слава Україні!


Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний станом на 16.00

Вчорашній бій на напрямку Бровари завершився повним розгромом підрозділу російських військ. Наші сили оборони надійно захищають столицю. Ми будемо “кошмарити” противника, давити його ж технікою і зброєю, не дамо спокою ні вдень, ні вночі. Все буде Україна!


Міністерство внутрішніх справ станом на 15.30

Сьогодні близько 11.00 окупанти поцілили в будівлю Головного управління ДСНС України у Донецькій області


Офіс Президента України станом на 14.00

«Ми обороняємо нашу державу вже 15-й день. Ми вистояли. Українська армія відбиває атаки на ключових напрямках. Завдяки нашим військовим, нацгвардійцям, прикордонникам, поліцейським, тероборонівцям та всім, хто долучився до захисту, ми не стали рабами. І ніколи не станемо. Бо це – наш дух, це наша доля». Звернення Президента України Володимира Зеленського у 15-й день війни.


Міністерство внутрішніх справ станом на 13.30

Армія ворога продовжує знищувати житлові будинки і об’єкти інфраструктури Харкова і передмістя. Поліція реагує на всі повідомлення. Слідчі проводять огляд місць події, збирають та вилучають речові докази злочинів. Спільно з рятувальниками розчищаються завали. Під час нічного артобстрілу знищено один з найбільших торговельно-розважальних центрів Харкова «Нікольський». У місті Чугуєві пошкоджені житлові будинки місцевих мешканців. На щастя, ніхто з громадян не постраждав. Поліція звертає увагу населення на те, що після бомбардувань та обстрілів на вулицях залишилися боєприпаси, які не розірвалися.

Служба безпеки України станом на 12.30

СБУ щодня затримує та ліквідовує агентурні мережі ворога, виявляє шпигунів і диверсантів. І відтепер покарання для зловмисників, які вчинили державну зраду чи диверсію в умовах воєнного стану, стало ще суворішим – до 15 років в’язниці або довічне позбавлення волі. Адже набрали чинності зміни до ст.111 та 113 Кримінального кодексу України.

Протягом минулої доби (9 березня) Служба безпеки виявила низку подібних злочинів.

  • У Закарпатській області: СБУ викрила мешканця так званої «ДНР», який шпигував на користь окупанта та публічно заявляв про підтримку агресії РФ. Із початком вторгнення він записав відео для одного з російських телеканалів. Після цього почав «зливати» ворогу інформацію про розташування українських військових у Харкові. Саме по них у подальшому було здійснено артобстріл. Російський інформатор «заліг» в Ужгороді і чекав подальших вказівок від ворога, проте був схоплений СБУ.
  • У Харківскій області: СБУ затримала ще одного ворожого агента, громадянина РФ. Кілька років тому зловмисник у себе на батьківщині, у Петропавловську-Камчатському, вчинив розтрату бюджетних коштів на будівництві доріг. Щоб уникнути кримінальної відповідальності, він погодився на «співпрацю» з ФСБ РФ. На момент початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну агент гостював у матері в Києві.ФСБ одразу вийшла з ним на зв'язок і дала вказівку збирати дані про координати блок-постів на ключових магістралях України, кількість особового складу та наявне озброєння.
  • У Донецькій області: Силовики затримали 23-річного місцевого мешканця. Він збирав і передавав агресору важливу інформацію про сили та засоби ЗСУ та переміщення військової техніки. Оперативники СБУ з’ясували, що розвіддані зловмисник передавав родичу – колишньому бойовику так званої «ДНР», який у 2016 році виїхав до РФ. Через меседжери він відправляв фото із дислокацією, стоянками та пересуваннями техніки ЗСУ та мітки на картах з точною локацією. Отримані розвіддані використовувалися окупаційними військами РФ під час планування наступальних і терористичних операцій.У Києві: За матеріалами СБУ підозру у державній зраді отримав киянин, завербований співробітником так званої «МГБ ЛНР».Співробітники спецслужби встановили, що зловмисник передавав куратору дані про колишніх та нинішніх співробітників СБУ та намагався вербувати українців в інтересах РФ.
  • У Дніпропетровській області: Викрито мешканця Дніпра, який допомагав окупантам. Він знайшов “роботодавців” в одному з телегам-каналів. На їхнє замовлення фотографував блокпости в області та наносив їх на гугл-карти. Відправивши «замовникам» скріншот із виконаним завданням, розраховував отримати 75 доларів США. Спецпризначенці СБУ затримали шпигуна при спробі зняти частину грошей з банківської карти у банкоматі. Наразі йому повідомлено про підозру та взято під варту.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 12.00

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

На Поліському напрямку окупанти продовжують утримувати населені пункти Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Ворог намагається відновити боєздатність підрозділів, що понесли значні втрати, здійснює перегрупування та не відмовляється від задуму блокування Києва із заходу та південного-заходу. Не виключається підготовка та проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника в Київ під виглядом евакуйованих жителів окупованих населених пунктів.

Силами оборони України відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі населеного пункту Мощун, противника відкинуто, населений пункт звільнено.

На Миколаївському напрямку ворог намагається закріпитись по населеним пунктам Лупарево, Правдино, Благодатне, Новогригорівка, Калинівка, Киселівка, Першотравневе, Олександрівка, Бургунка, Береслав, Таврійськ.

На Кримському напрямку зафіксовано посилення угруповання противника батальйонною тактичною групою зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти Балтійського флоту збройних сил РФ.

На всіх напрямках ПРОТИВНИКА ЗУПИНЕНО Силами оборони України, успіху не має, намагається втримати зайняті рубежі та позиції.

Як особливість, ворог, з метою введення в оману підрозділів Сил оборони України, почав позначати себе жовтою стрічкою на рукаві. Проте, для ідентифікації приналежності до ЗС РФ жовта стрічка також кріпиться на ногу. Будьте пильними!


Офіс Президента України станом на 12.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (10.03.2022 – ранок).


Офіс Президента України станом на 10.00

10 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками в Сумській області:

  • Суми – Полтава: Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.
  • Тростянець – Полтава: Тростянець – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.
  • Краснопілля – Полтава: Краснопілля – Верхня Сироватка – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.

Евакуація здійснюється автобусами, можливий рух в колоні приватним автотранспортом.

Також евакуація проводиться маршрутами:

  • Ізюм – Лозова.
  • Маріуполь – Запоріжжя.
  • Волноваха – Покровськ.
  • Бородянка, Буча, Ірпінь, Гостомель – Київ.

Евакуація проводитиметься автобусами. Евакуація безкоштовна. Просимо водіїв на власному транспорті, будь ласка, забирайте максимальну кількість людей.

ДСНС станом на 9:00

Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС на небезпечні події (станом на 09:00 10 березня).

За минулу добу підрозділами ДСНС здійснено 564 виїзди, у тому числі 283 виїзди на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури, врятовано 74 особи.

Піротехніками ДСНС здійснено 90 залучень, знешкоджено 35 вибухонебезпечних предметів.

На державному кордоні у Закарпатській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях ДСНС у співпраці з Червоним хрестом України та органами місцевої влади розгорнуто 82 намети для обігріву та прийому громадян. З початку функціонування надано допомогу 186 тис. особам.

Проведено евакуацію населення загальною кількістю понад 404 тис. осіб, з них: дітей понад 86 тис. та осіб з інвалідністю 1606.

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про відкриття гуманітарних коридорів. 10 березня 2022, ранок.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 10.03.2022

Розпочато п’ятнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ ЗС РФ у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційних районах. Захищають українські міста Харків та Охтирку. Основні зусилля зосереджуються на недопущенні просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя.

Разом з тим продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь.

На Сіверщині, українські захисники утримують оборону міста Чернігова. Вживаються заходи щодо стримування просування ворога в напрямку Києва.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва перебуває в постійній готовності до відбиття наступу противника, наносить вогневе ураження наступальним угрупованням окупантів та утримує визначені оборонні рубежі.

На південному напрямку здійснюється стримування противника у напрямках на міста Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ та населений пункт Нововоронцовка (Херсонської області).

На інших напрямках угруповання військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України відбивають ракетно-бомбові удари та знищують засоби повітряного нападу противника, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ.

Протягом останніх двох діб винищувальна авіація та підрозділи зенітних ракетних військ знищили чотири штурмовика Су-25 та два вертольоти противника.

Противник знизив темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства.

Віримо в Збройні Сили та інших українських захисників! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України станом на 9 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі