Суспільство

Серед безлічі запахів знаходять саме той, що потрібний: у поліції Житомирської області «працюють» 5 собак, які шукають зброю та вибухівку

12 April 2022, 11:03

У Кінологічному центрі ГУ Національної поліції у Житомирській області нині підготовлені 5 службових собак, які навчені шукати зброю та вибухівку. Аби тварини якісно працювали, кінологи постійно займаються з ними та готові будь-якої миті допомогти виявити небезпечні предмети на вулицях, у транспорті чи приміщеннях.

Про це 12 квітня розповіла пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«Затребуваність собак, що працюють по пошуку зброї, боєприпасів та вибухових речовин, зросла з 2014 року, від початку російської агресії. Відтоді штат таких псів збільшився і нині у нас на службі 5 собак з цими навичками», – розповідає начальник підрозділу Віктор Філонюк.

Для роботи з ними кінологи проводять спеціальні тестування та враховують особливості темпераменту молодої тварини. Зазвичай найкращі результати показують собаки породи малінуа, німецька вівчарка та лабрадор. Навчання службового пса триває в середньому близько 3 місяців, а надалі потребує постійних тренувань та вдосконалення.

Тож кінологи використовують різні варіанти тренувань: і роботу з речами на кшталт сумок або рюкзаків, і перевірку транспортних засобів, і обстеження приміщень тощо. Пес має навчитися розрізняти серед безлічі запахів саме той, потрібний, і чітко вказати на це поліцейському.

«Кінологи з собаками можуть працювати на блокпостах, перевіряючи як ручну ношу, так і транспортні засоби. Допомагають, за потреби, обстежувати стратегічно важливі об’єкти. Також вони здійснюють пошук небезпечних речовин та зброї у приміщеннях: починаючи від торгівельних центрів та вокзалів і закінчуючи приватними оселями», – розповідає Віктор Філонюк.

Нещодавно спеціальну підготовку закінчила і півторарічна німецька вівчарка Альфа. Інспектор-кінолог Юрій Островський розповідає, що тварина розумна та показує відмінні результати.

«З власного досвіду скажу: якщо собака добре почувається та пройшла відповідну підготовку – вона ніколи не схибить», – стверджує Юрій.

Тож чотирилапі помічники поліцейських завжди готові допомагати підтримувати безпеку та правопорядок у рідній країні.


Відео пресслужби ГУНП у Житомирській області

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2021 року в Житомирі на території Кінологічного центру та стадіоні ДУ «Житомирський навчальний центр підготовки поліцейських» проходив відкритий чемпіонат НПУ з багатоборства кінологів. За першість у змаганнях боролися 25 учасників з різних областей України. Серед них – два представники від Житомирської області. Фоторепортаж з чемпіонату – тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кінолог службовий собака вибухівка кінологічний центр  
Матеріали по темі