Економіка

Верховна рада скасувала військовий збір з доходів військовослужбовців

24 June 2022, 12:51

Верховна рада 19 червня ухвалила зміни до Податкового кодексу, якими скасовується сплата військового збору з доходів військовослужбовців.

Про це повідомляє департамент фінансів Житомирської облдержадміністрації.

Скасовується сплата військового збору з доходів у вигляді грошового забезпечення:

військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби;

осіб рядового, начальницького складу, працівників МВС, Управління держохорони, Держспецзв'язку, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та іншими особи, на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації.

«Військовий збір буде скасовано тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану», - зазначає фіндепартамент.

Ініціатори змін до Податкового кодексу зазначаються, що прийняття законопроекту сприятиме покращенню матеріального становища військовослужбовців та інших осіб, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.

«По своїй суті, військовий збір запроваджений саме для забезпечення, в тому числі, тих військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях, і сплата ними військового збору є несправедливою. Матеріальне забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, не відповідає їх неоцінимому внеску в подоланні збройної агресії й досягненні миру в Україні. Обов’язкова сплата військового збору такими громадянами послабляє матеріальне становище їх та їх сімей», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Ухвалений закон, який набирає чинності з дня його опублікування, 20 червня був направлений на підпис президенту.

Як повідомляв Житомир.info, за чотири місяці 2022 року від платників податків Житомирської області надійшло 200,8 млн грн військового збору.

Довідка ДПС: Військовий збір запроваджений з серпня 2014 року, його ставка складає 1,5% від об’єкта оподаткування. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за нарахування військового збору до бюджету є роботодавці, які нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон військовий збір податок військовий воєнний стан. 
Матеріали по темі