Влада

«План Маршалла» для України: 15 національних програм на 750 мільярдів доларів

5 July 2022, 16:15

Національна безпека та європейська інтеграція стануть головними векторами Плану відновлення України.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільній пресконференції з Президентом Швейцарії Ігнаціо Кассісом за підсумками Міжнародної конференції з питань відновлення України в Лугано – інформує 5 липня пресслужба Кабміну.

«Україна разом з нашими партнерами розпочала велике обговорення майбутнього Плану відновлення після закінчення війни. Це важливий момент, який дає українцям велику надію та чіткий сигнал нашим партнерам, що ми переможемо і будемо відновлювати нашу країну. І готуватися до цього потрібно сьогодні й зараз», - наголосив Денис Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, на Конференції в Лугано були представлені стратегічні основи Плану відновлення, напрацьовані Урядом разом з експертами. Вони містять 24 напрямки. Національна безпека та європейська інтеграція є головними векторами плану, а діджиталізація та зелений курс проходять наскрізною ниткою через усі проекти.

Створений спеціальний сайт План відновлення України, куди можна надсилати свої пропозиції

Водночас «Економічна правда» 5 липня оприлюднила матеріал про те, як саме будуть відбудовувати Україну за 750 мільярдів доларів.

«750 мільярдів доларів. Саме у таку суму оцінюється план відновлення України, який 4 липня український уряд презентував у швейцарському Лугано. Розрахований на 10 років український «план Маршалла» передбачає не лише відбудову зруйнованої війною інфраструктури, а побудову абсолютно нової – ефективнішої, сучаснішої та екологічнішої. Причому його реалізація має розпочатись вже у 2022 році, незалежно від того чи припиняться бойові дії. За задумом авторів плану, через 10 років в Україні з’явиться «євроколія», нові блоки АЕС, екодуки, власне виробництва вікон та скла, нові індустріальні кластери та інші амбітні проєкти», - пише видання.

Презентований у Лугано план відновлення України складається з 15 національних програм у різних секторах економіки та суспільного життя. Кожна містить низку ключових проєктів, починати реалізовувати які потрібно вже у 2022 році.

Обсяги фінансування програм різняться, однак сумарно в наступні 10 років на них необхідно залучити близько 750 млрд дол. І ця сума ще не включає інвестиції в оборону та безпеку держави.

Сам перелік національних програм виглядає так:

1.Оборона та безпека (близько 50 млрд дол.). Тут основна увага зосереджена в переозброєнні сил оборони та розвитку оборонно-промислового комплексу. Зокрема, в Україні планують створити Оборонну технологічну агенцію та Оборонний акселератор Diia Tech and Defense для розробки та виробництва сучасних видів озброєння.

2.Інтеграція в ЄС (до 1 млрд дол.) передбачає синхронізацію українського та європейського законодавств.

3.Довкілля та сталий розвиток (близько 20 млрд дол.). Серед проєктів екологічної безпеки – відновлення солеварних шахт в селі Солотвино на Закарпатті, скорочення Чорнобильської зони відчуження з 30 до 15 км, будівництво 142 комплексів переробки побутових відходів, 10 природних парків європейського зразка, 15 екодуків (переходи для перетину тваринами автодоріг) та 10 центрів реабілітації диких тварин.

4.Енергетична безпека (близько 130 млрд дол.). Серед цікавих проєктів програми будівництво нових Гідроелектростанцій та Гідроакумулювальних електростанцій, електростанцій на відновлювальних джерелах енергії потужністю 5-10 ГВт, добудова двох енергоблоків Хмельницької АЕС та модернізація інших АЕС, будівництво інфраструктури для виробництва зеленого водню.

5.Бізнес-середовище (близько 5 млрд дол.). В межах програми реалізовуватимуться проєкти з дерегуляції, цифровізації взаємодії бізнесу з державою, а також програма сприяння створенню нових робочих місць.

6.Доступ до фінансування (близько 75 млрд дол.). Мова йде про страхування інвестиційних проєктів від військових ризиків, державні гранти та програми зі зниження процентів за кредитами на період війни та після її завершення, підтримка капіталу банків, стимулювання іпотечного кредитування та навіть створення банку розвитку на базі одного з держбанків.

7.Макрофінансова стабільність (60-80 млрд дол.) – залучення коштів на покриття дефіциту державного бюджету.

8.Сектори з доданою вартістю (близько 40-50 млрд дол.). Кошти підуть на розвиток сільського господарства (будівництво системи іригації на 1 млн гектарів, переробка сировини тощо), виробництво меблів (створення кластера на заході країни), машинобудування, металургії та ІТ. Ключова мета – розвиток переробки в усіх секторах та відхід від сировинної моделі економіки.

9.Логістика та сполучення (120-160 млрд дол.). Мета – диверсифікувати шляхи експорту та відновити зруйновану інфраструктуру. Зокрема, заплановано будівництво 200 км залізничної колії європейського зразка (ширина 1,435 м, тоді як стандарт в Україні – 1,52 м), транскордонні агросховища та термінали, 3 нові автомобільні пункти пропуску з ЄС. Крім цього планується оновити 5,8 тис. вагонів, 190 локомотивів, відремонтувати майже 25 тис. км доріг та 5-7 пошкоджених аеропортів.

10.Модернізація регіонів та житлового будівництва (150-250 млрд дол.). В межах програми планується реалізувати проєкт підвищення енергоефективності житлових будинків, будівництво нових та ремонт пошкоджених. Крім того, буде проведена модернізація систем водопостачання, водовідведення, опалювання, локалізація виробництва скла, вікон та термоізоляційних матеріалів.

11.Сучасна соціальна інфраструктура (30-35 млрд дол.). Кошти планують використати переважно на модернізацію об’єктів соціальної інфраструктури відповідно до принципів енергоефективності та безбар’єрності, відновити об’єкти, зруйновані війною, а також побудувати індустріальні парки.

12.Освіта (до 5 млрд дол.). Зокрема, оновлення ІТ-програм для топ-5 університетів, впровадження реформи Нової української школи, інвестиції у створення дослідницьких центрів на базі університетів.

13.Охорона здоров’я (до 5 млрд дол.) передбачає запуск національної програми підтримки психічного здоров’я для потреби людей, які постраждали від війни, розвиток мережі спеціалізованих закладів охорони здоров’я, створення цифрових сервісів у цій сфері та інші проєкти.

14.Культура та спорт (15-20 млрд дол.). Проєкти з відновлення зруйнованих закладів культури, розвиток музеїв, меморіалів, культурних центрів, цифрової культури, кіно, реконструкція ДЮСШ тощо.

15.Соціальна підтримка та міграційна політика (до 7 млрд дол.) передбачає, зокрема запровадження другого рівня пенсійної системи, програми інтеграції ветеранів, програми забезпечення доступу до житла тощо.

Продовження матеріалу читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська міська рада отримала звернення від влади іспанського міста Барселона, що вони готові допомагати у відбудові зруйнованого ліцею №25. Естонія хоче допомогти Житомирщині відновити інфраструктурні об’єкти, які були зруйновані.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: відбудова Шмигаль Лугано війна  
Матеріали по темі