Влада

Житомирська облрада занепокоєна створенням державного комерційного підприємства «Ліси України» і ліквідацією лісгоспів

12 July 2022, 10:17

Житомирська обласна рада підготувала звернення до Кабінету міністрів, Державного агентства лісових ресурсів щодо недопущення руйнування лісової галузі в Україні внаслідок її реформування шляхом реорганізації державних лісогосподарських підприємств та створення єдиного унітарного комерційного підприємства.

Відповідний проєкт рішення сесії 12 липня оприлюднений на сайті облради.

«У суспільстві вже тривалий час існує небезпідставна напруга навколо лісової галузі України. Незаконні рубки, недотримання санітарних правил, ведення мисливського господарства, надання в оренду виробничих потужностей, спецтехніки, господарювання на об’єктах ПЗФ, скорочення штатних працівників лісогосподарських підприємств, процеси лісовідновлення і боротьба зі шкідниками лісів – це не повний перелік питань, які потребують вирішення на найвищому рівні. У 2017 році почала розроблятись Державна стратегія управління лісами до 2035 року, яка містила ризики приватизації державних лісів при реалізації заходів, які вона передбачала, що стало наслідком направлення численних звернень обласних рад до Уряду, аби не допустити цього. На сьогоднішній день, вже в умовах воєнного стану, коли усе українське суспільство, органи державної влади, місцевого самоврядування зорієнтовані в першу чергу на відсіч збройної агресії ворога, історія повторюється. Численні звернення від громадських організацій, трудових колективів підприємств лісової галузі, експертів підтверджують існування загроз для подальшого розвитку лісової галузі в Україні, яка буде наслідком озвученого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та головою Держлісагентства України реформування лісового господарства шляхом ліквідації державних лісогосподарських підприємств та створення єдиного суб’єкта господарювання, що буде управляти лісовими ресурсами України», - йдеться у зверненні.

Обласна рада переймається інформацією, що Кабмін вже має проєкт постанови, якою регламентується питання оптимізації структури управління і функцій суб'єктів господарювання державної власності в лісовій галузі шляхом реорганізації державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України та утворення державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України», яке в подальшому підлягає корпоратизації.

«Як видається, розробка даної реформи лісового господарства в Україні поспішно впроваджується без публічного обговорення з громадськістю, представниками територіальних громад та врахування думки фахівців галузі, експертного середовища. Така позиція Уряду є незрозумілою, адже на сьогоднішні відсутнє належне обгрунтування переваг та нагальної необхідності для впровадження обраної концепції майбутнього реформування лісового господарства, в тому числі без публічного обговорення та врахування позиції громадськості. Більше того, Держлісагентство України у своїх інтернет ресурсах зазначає, що існуючі державні лісогосподарські підприємства у 2021 році досягли найвищих показників у галузі за 30 років та сплатили рекордні 8,9 млрд грн податків до бюджетів усіх рівнів таких фактів спростовує необхідність нагального реформування лісової галузі шляхом ліквідації таких лісогосподарських підприємств та створення єдиної компанії – монополіста, яка може перейти в приватні руки», - зазначається у зверненні.

Розробники звернення наголошують, що утворення Національної компанії в лісовій галузі створює передумови для подальшої приватизації українських лісів, що можуть опинитися в приватних руках.

Зауважимо, що звернення планують розглянути на сесії Житомирської обласної ради 14 липня, розпорядження про скликання сесії та перелік питань порядку денного станом на ранок 12 липня не оприлюднені.

Нагадаємо, 16 червня депутати ухвалили рішення у період дії воєнного стану в Україні проводити закриті пленарні засідання сесій Житомирської обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, за перше півріччя 2021 року державні лісогосподарські підприємства Житомирської області придбали близько сотні одиниць транспорту (трактори, автомобілі, мотоцикли), витративши на це майже 37,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада лісгосп ліс звернення КМУ  
Матеріали по темі