Суспільство

До Дня протидії торгівлі людьми у житомирському центрі зайнятості нагадали правила безпеки при влаштуванні на роботу

30 July 2022, 17:12

Всесвітній день протидії торгівлі людьми започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Про це напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми нагадала пресслужба Житомирського обласного центру зайнятості.

«Торгівля людьми має різні види, що включає примусову працю, трудову або сексуальну експлуатацію та ін. Примусовою вважається будь-яка робота, що вимагається від особи під загрозою застосування покарання, фізичного та психологічного насильства. Основні ознаки втягнення особи у примусову працю: недобровільний характер роботи, відсутність дійсної трудової угоди, утримання частини заробітної плати або її невиплата, робота в умовах, що не сумісні з поняттям гідної чи безпечної праці, неналежні умови проживання, повна залежність від експлуататора», – зазначають у центрі зайнятості.

Щоби не стати жертвою торгівлі людьми, варто запам’ятати п’ять правил безпеки:

• оригінали документів можна подавати лише офіційним особам, а також варто зберегти їхні електронні копії;

• слід заздалегідь розказати близьким про деталі подорожі чи поїздки;

• не можна віддавати нікому мобільний телефон;

• доцільно інформувати рідних чи близьких про місце перебування та роботи, а також домовитися з ними про кодове слово, яке служитиме сигналом, що ви в небезпеці;

• будь-яку допомогу слід приймати тільки від офіційних організацій та перевірених осіб.

Не слід погоджуватися на працевлаштування, якщо:

• на вас тиснуть і вимагають дати згоду негайно;

• вам пропонують працювати нелегально;

• не повідомляють назву або ім’я роботодавця;

• вимагають віддати паспорт або інші документи;

• вимагають плату за працевлаштування;

• не надають інформації про роботу, яку треба виконувати;

• пропонують завищену заробітну плату.

Торгівля людьми – злочин, за вчинення якого в Україні передбачена кримінальна відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі.

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 або 527 (безкоштовно з номерів мобільних операторів України). Безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України: 15-47.

У центрі зайнятості звертають увагу, що легальні пропозиції працевлаштування зібрані на сайті Державної служби зайнятості (https://bit.ly/3muPnpx), на сторінці Житомирської обласної служби зайнятості у соціальній мережі «Фейсбук» (www.facebook.com/ztocz), всеукраїнському телеграм-каналі: «Робота зараз: Державна служба зайнятості» https://t.me/worknowdcz або в центрах зайнятості та філіях Житомирського ОЦЗ.

Консультаційна підтримка служби зайнятості на Житомирщині:
– за телефонами: 0(412) 43-20-36; 0(412) 43-20-40; 063-214-41-75; 097-417-84-96.
– в телеграм-каналі https://t.me/DCZ_Zhytomyr.

Як повідомляв Житомир.info, 16 жовтня 2021 року в Житомирі на Михайлівській кілька десятків містян долучились до акції «Хода за Свободу», приуроченої до Європейського Дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначають 18 жовтня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: торгівля людьми центр зайнятості служба зайнятості  
Матеріали по темі