Суспільство

Екологи отримали скаргу про забруднення річки Хомора в Житомирській області: фахівці відібрали проби води

15 August 2022, 13:01

Екологічна інспекція отримала скаргу про забруднення річки Хомора в Житомирській області: фахівці вже відібрали проби води та проводять лабораторне дослідження.

Про це 15 серпня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Вчора на телефон «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції Поліського округу громадськість смт. Першотравенськ повідомила про забруднення р. Хомора. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу здійснено виїзд в смт. Першотравенськ, Новоград - Волинського району, Житомирської області, де спільно з працівниками рибоохоронного патруля, представниками Баранівської ТГ та заявниками проведено обстеження водного об'єкта», - йдеться у повідомленні.

В ході обстеження вода мала незначне сіре забарвлення та відчувався запах не природного характеру. Фахівцями було відібрано проби води на лабораторне дослідження з метою визначення якості води в водному об‘єкті.

Про результати лабораторного дослідження екологічна інспекція повідомить додатково.

Нагадаємо, 21 липня 2020 року жителі села Першотравенськ Баранівського району викликали екологів, аби зафіксувати факт замору риби на річці Хомора. Тоді екологи виявили нестачу розчинного кисню у воді – 2,9 мл, при нормі 4,0 – 6,0 мл. 27 липня 2020 року екологи нарахували близько 80 тис. грн збитків, завданих державі внаслідок загибелі 500 екземплярів риби в річці Хомора в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 14 лютого 2020 поліція та екологи зафіксували черговий скид неочищених вод Понінківською фабрикою у річку Хомора, що живить водойми Житомирської області. За кілька діб з цього приводу в Баранівці відбулась нарада за участі голів Хмельницької та Житомирської облдержадміністрацій та в.о. голови Держекоінспекції Єгора Фірсова, за результатами якої, голова Житомирської ОДА пообіцяв позиватися до суду.

У ніч на 1 березня 2020 року біля Понінківської фабрики стріляли у жителів Житомирської області, які приїхали зафіксувати черговий скид забруднених вод у річку. Наступного дня поліція повідомила, що перевіряє обставини даної події.

5 березня 2020 року на сесії обласної ради голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко казав, що у Понінківської паперової фабрики, яка вже кілька років поспіль скидає неочищені води в річки Хомора та Случ, у квітні закінчується ліцензія на забір води. Це може призвести до зупинки виробництва і вирішити ситуацію з забрудненням річок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хомора екологи річка Баранівська ТГ 
Матеріали по темі