Новини компаній

Як не нарватися на вторинному авто з вбитою коробкою

11 October 2022, 11:13

Купівля автомобіля на вторинному ринку завжди трошки лотерея. Щоб підвищити в ній свої шанси, покупцеві необхідно бути уважним і керуватися правилом «Краще перебдіти». А одна з найкритичніших точок докладання уваги – зчеплення. Адже продаж авто для багатьох стає способом уникнути ремонту цього вузла. Звичайно, витрати на ремонт можна суттєво скоротити, якщо купувати запчастини на Автопро, але у будь-якому випадку втрати часу та грошей неминучі. Щоб не купити ці проблеми разом із автомобілем, проведіть спеціальну перевірку.

av1

Два методи перевірки зчеплення

Дві найпоказовіші ознаки зносу зчеплення: прослизання та розмикання дисків. Для виявлення кожного з цих ознак є свій ефективний метод. Щоб переконатися у стані механізму на всі сто, методи краще використовувати у комплексі.

Метод 1

1. Поставити авто на ручне гальмо.

2. Завести двигун.

3. Включити 3 або 4 передачу АКПП.

4. Витискати зчеплення, поступово додаючи газ.

Повільно газуючи, можна оцінити стан зчеплення. Якщо ручне гальмо справне, силова установка затихне. Якщо цього не сталося, значить, ведені диски «прослизають» повз поверхню маховика і не в змозі притиснутися до неї через сильне зношування.

Метод 2

1. Встановіть автомобіль на рівній поверхні без ручника.

2. Увімкніть передачу та повністю вичавлюйте зчеплення.

Якщо змикання дисків продовжується під час передачі моменту, що крутить, ведений диск недостатньо відходить від маховика. Зчеплення функціонує, але перемикання передач утруднене, трансмісія видає скрегіт і робить ривки. У процесі ремонту необхідно буде відрегулювати хід педалі та прокачати гідропривід.

av2

Також перед покупкою рекомендується перевірити РКПП у такий спосіб:

1. Знайдіть ділянку дороги, що круто йде в гору.

2. Переведіть коробку в ручний режим і увімкніть 2 передачу.

3. Рушайте з місця.

Якщо КПП несправна, виникнуть вібрації, трясіння та скрипучі звуки в агрегаті.

За результатами обстеження з продавця можна вимагати серйозну знижку - якщо ви готові займатися ремонтом авто, що сподобалося. У протилежному випадку від придбання краще відмовитись.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі