Новини компаній

OSB плита: що це і чи справді є шкода для здоров'я?

25 October 2022, 12:50

Не існує будматеріалу, який мав би одні плюси, OSB – не виняток. Переваги та недоліки визначають сфери застосування.

Характеристики

OSB (орієнтовано-стружкова плита) – дерев'яна панель, яка складається зі спресованих шарів стружок. Чим більше пластів, тим товстіша плита і більше навантаження зможе витримувати. Смуги розташовані стратегічно, а не випадково, щоб надати міцності матеріалу. Усього може бути до 50 шарів дерева. Плити бувають різних розмірів, зазвичай, від 6 до 18,5 мм. Основні відмінності OSB панелей:

  • Не пропускають тепло, шум, пожежобезпечні. Використовуються для будівництва житлових приміщень, мансарда та лазень (у матеріалі не з’являється пліснява, але при тривалому контакті з водою набухає, тому його покривають фарбою чи лаком).
  • Протилежна орієнтація шарів (у зовнішніх – поздовжня, у внутрішніх – поперечна) робить OSB гнучким. Матеріалом можна обшивати криволінійні поверхні зі значним радіусом закруглення. Однорідність структури забезпечує цілісність конструкції при згинанні.

Сировиною служать невеликі дерева, що швидко ростуть, наприклад, осика або сосна. Колодки при виготовленні пиляють на пасма, які потім висушують і обробляють сполучними сумішами. Отриману стружку спресовують у великі листи за високих температур.

Токсичність

Дерев'яні пасма пов'язані один з одним за допомогою міцного клею із формальдегідних смол. Залежно кількості цієї речовини по шкідливості ОСП поділяється на 4 класи:

  • Е3 (до 30 мг) і Е2 (10-20 мг) можна використовувати тільки для облицювальних робіт (зовні будівлі), в обшивки стін, стель, облаштування підлог. Це основний матеріал при будівництві приміщень за каркасною технологією, у збірних будинках.
  • Е1 (до 10 мг) та Е0 (до 6,5 мг) практично не мають запаху, а за вмістом формальдегіду майже не відрізняються від натуральної деревини. Вони безпечні, тому використовуються всередині житлових приміщень з наступним нанесенням фасадної фарби та штукатурки.

Більшість формальдегіду випаровується під час пресування плит під впливом температури 200 °С. Ще частина пропадає протягом пів року при сушінні.

Випаровування формальдегіду – проблема для всіх будівельних матеріалів, які виготовляють із відходів деревини. В OSB використовується порівняно трохи скріплювальних речовин, а деякі панелі не шкідливіші від самого дерева.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: OSB плита 
Матеріали по темі