Влада

Мер в ефірі телемарафону розповів, як у Житомирі економлять електрику: освітлення вмикають на 30%, підприємства працюють ночами і на вихідних

7 November 2022, 14:09

У Житомирі у темну пору доби вмикають приблизно третину вуличних ліхтарів. Аби не перевантажувати електромережу у пікові години, свій режим роботи скорегував і водоканал.

Про те, як у Житомирі заощаджують електроенергію, 7 листопада в ефірі телемарафону розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Роботу деяких підстанцій неможливо за такий час відновити, бо йдеться про обладнання, яке треба замовляти і дуже довго чекати виробництва. Але Житомир живе. Ми, звісно, скоротили випуск електротранспорту в три рази, ми освітлення у місті вмикаємо тільки на 30% від потужності. Тобто, в принципі працює кожен третій ліхтар. І ми чітко з обленерго регулюємо вечірні і вранішні піки. Наприклад, подачу води на очисні споруди ми в денний час скорочуємо для того, щоби зменшити енергоспоживання, і запускаємо вже після того, як проходять піки. Це ніяк не впливає на подачу води у місті, але ось такі заходи дозволяють більш-менш нормально проходити ці вечірні піки і зменшити споживання», – розповів Сергій Сухомлин.

Зі слів мера Житомира, великі місцеві підприємства, які є потужними споживачами електроенергії, змінили графік: працюють на вихідних та у нічні зміни.

«Також проробили графіки з промисловими підприємствами Житомира, які є великими споживачами електричної енергії. І частина перейшла на роботу на вихідні, для того, щоби зменшити використання електричної енергії в робочий тиждень. І частина перейшла в нічний режим. Це дозволяє економити і зменшити споживання електричної енергії», – зауважує міський голова.

Сергій Сухомлин нагадав, що на позачерговій сесії міської ради 24 жовтня з резервного фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади виділили 65 млн грн на придбання генераторів, які в разі критичної ситуації зможуть забезпечити роботу водоканалу і теплокомуненерго.

Також міський голова повідав, що у надзвичайній ситуації місцеві школи й садочки працюватимуть як пункти обігріву. Ці заклади також будуть забезпечені генераторами.

«Більшість шкіл і садочків у нас на випадок надзвичайної ситуації будуть працювати як пункти обігріву і прийому людей, в тому числі з інших областей. У нас заплановано 36 пунктів обігріву в школах і садочках, і вони всі будуть забезпечені генераторами. Генератори ми вже чекаємо до кінця цього тижня, вони повинні надійти до міста Житомира», – каже міський голова.


Нагадаємо, на позачерговому засіданні міськвиконкому 14 жовтня 2022 року з резервного фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади виділили 300 тис. грн на придбання двох наметів для обігріву населення у разі виникнення надзвичайної ситуації. А 28 жовтня на позачерговому засіданні виконкому ухвалили рішення, відповідно до якого в різних районах Житомира облаштують 21 пункт обігріву населення.

Зазначимо також, що 28 жовтня говорили про облаштування на території Житомирської області стаціонарних пунктів обігріву під назвою «Пункти незламності». Такі пункти збираються створити в адмінбудівлях, школах та дитсадках.

Як повідомляв Житомир.info, 26 жовтня 2022 року муніципальна інспекція влаштувала рейд у Житомирі, аби перевірити, чи всі підприємці дослухалися до заклику вимкнути вивіски та рекламу. Цього ж дня міська рада інформувала, що задля безпеки у Житомирі вмикатимуть вуличне освітлення у вечірні й ранкові години.

7 листопада житомирян обурювалися, що в різних мікрорайонах Житомира були ввімкнені ліхтарі у світлу пору доби. У КП «Місксвітло» пояснювали, що стався технічний збій на сервері, який подає сигнал на вмикання/вимикання ліхтарів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телемарафон електроенергія економія Сухомлин освітлення вуличне освітлення  
Матеріали по темі